“Таласъми“ ООД в поразителния формат 3D

Жанр: Анимация, комедия, приключенски

Премиерна дата: 15 февруари 2013 г.

Участват с гласовете си в оригинал: Джон Гудман, Били Кристъл, Мери Гибс, Стив Бушеми, Джеймс Кобърн, Дженифър Тили, Боб Питърсън, Джон Раценбъргър,

Франк Оз, Бони Хънт

Участват с гласовете си на български: Георги Тодоров, Теодор Елмазов, Ада Марина Одаджиева, Любомир Младенов, Пепа Николова, Иван Балсамаджиев,

Режисьор: Пийт Доктър

Сърежисьори: Лий Ънкрич, Дейвид Силвърман

Продуцент: Дарла К. Андерсън

Изпълнителни продуценти: Джон Ласитър, Андрю Стантън

Оригинален сюжет: Пийт Доктър, Джил Кълтън, Джеф Пиджън, Рейф Егълстън

Сценаристи: Андрю Стантън, Даниъл Гърсън

Музика: Ранди Нюман

“Таласъми“ ООД, един от най-обичаните и визуално атрактивни филми на Disney/Pixar, се завръща на големия екран, за да зарадва цяло ново поколение зрители, както и старите си фенове, този път в поразителния формат 3D.

Станалата вече класика и носител на “Оскар“ приключенска анимационна комедия “Таласъми“ ООД, се пренася в Таласъмополис, процъфтяващ корпоративен град, населяван от чудовища с всякакви размери и форма. Симпатичният Съли и най-добрият му приятел, шегаджията Майк Уазовски са водещ екип за плашене в “Таласъми“ ООД, най-голямата фабрика за писъкопреработване. Основен източник на енергия в света на чудовищата е сборът от писъците на човешките деца и в “Таласъми“ ООД елитен екип от подплашвачи работи за събиране на този ценен природен ресурс. Чудовищата са убедени, че децата са токсични, поради което им е забранен достъп в Талъсъмополис. Но когато момиченце на име Бу случайно последва Съли при завръщането му в неговия свят, кариерата му е застрашена, а животът му се превръща в пълен хаос. Приятелите Майк и Съли замислят план за поправяне на грешката и връщането на Бу у дома й. При реализирането му, тримата се сблъскват с неочаквана поредица от усложнения и се опитват да прикрият историята, но това ги изстрелва към загадка, надминаваща и най-дръзките им фантазии.

Режисьор е носителят на “Оскар“ Пийт Доктър /“Сивостен“/, продуцент е номинираната за “Оскар“ Дарла К. Андерсън /“Играта на играчките 3“/.

“Таласъми“ ООД ще е отново в кината от 15 февруари 2013 г. в 3D, а на 21 юни 2013 г. Disney/Pixar ще отвори вратите към предшестващ по сюжет филм в поредицата – “Университет за таласъми“. Той разказва как Майк и Съли се запознават като студенти, преодоляват различията си и стават първи приятели.

Кратък синопсис:

Приключенската анимационна комедия “Таласъми“ ООД, носител на “Оскар“, се завръща на големия екран – сега в 3D формат – със симпатичния Съли и най-добрия му приятел, шегаджията Майк Уазовски. Те полагат всевъзможни усилия да помогнат на момиченце на име Бу да се върне от Таласъмополис у дома си, и се въвличат в приключение, забулено с тайни и изпълнено с напрежение.

Бележки:

“Таласъми“ ООД първоначално е показан на 2 ноември 2001 г. и е имал най-високите приходи за анимационен филм като глобален боксофис през 2001 г.

След 15 предишни номинации за “Оскар“ Ранди Нюман най-после печели първия си “Оскар“ за оригинална песен в “Таласъми“ ООД – “Ако нямах теб“.

“Таласъми“ ООД и режисьорът Пийт Доктър са номинирани за “Оскар“ за най-добра пълнометражна анимация още през първата година, когато е въведена тази категория. Филмът е номиниран още за “Оскар“ за най-добра оригинална музика и за най-добър звуков монтаж.

Режисьорът Пийт Доктър печели “Оскар“ за най-добра пълнометражна анимация за “Сивостен“ през 2009 г. и е номиниран три пъти за най-добър оригинален сценарий: “Сивостен“ /2009/, “Уоли“ /2008/ и “Играта на играчките“ /1995/.

Сърежисьорът Лий Ънкрич прави самостоятелния си режисьорски дебют с “Играта на играчките 3“, за който печели “Оскар“ за най-добра пълнометражна анимация през 2011 г.

Продуцентката Дарла К. Андерсън е продуцирала също “Животът на буболечките“, “Коли“ и “Играта на играчките 3“, за който е номинирана за “Оскар“ за най-добър филм през 2010 г.

Сподели в: