Тайра Банкс се запали по поредицата „Клубът на великолепните”

Тайра Банкс се запали по поредицата „Клубът на великолепните”

Топмоделът и автор на предаването „Следващият топмодел на Америка” – Тайра Банкс, е изпълнителен продуцент на филма The Clique („Бандата”). Продукцията излиза на голям екран през 2008 г. и е базирана върху първата част от суперуспешната  поредицата на Лизи Харисън „Клубът на великолепните”. Романите от серията са продадени в милиони екземпляри и са се задържали почти 100 седмици в списъка за бестселъри на „Ню Йорк Таймс”. Книгите и филмът са насочени към живота в училището на елитна групичка момичета от заможните предградия на Ню Йорк и момиче, току-що пристигнало от затънтената провинция.

Тайра Бакс открива себе си в героините: „Това, което най-много харесвам в поредицата „Клубът на великолепните”, е, че в нея има красота, мода, забавление, но зад всичко това стои дълбоко послание”, казва Тайра. В осми клас топмоделът била много висока, а тежала само 43 кг. „Бях изключително кльощава и цялото училище ме смяташе за изрод. Идентифицирам се лично с героините, защото съм била и от двете страни – била съм и кралицата на училището, била съм и момичето, което толкова отчаяно е желаело да бъде прието от другите, че чак е боляло. Знам, че е трудно да намериш своето място, затова се заех с филма и се опитах да покажа, че има начин.”

„Клубът на великолепните” е серия от 14 романа за деца (10 г.-14 г.) от американската писателка Лизи Харисън. Историята в поредицата разкрива живота на четири момичета в основното училище, които с красотата си и класата си диктуват правилата. Идването на ново момиче, което се различава коренно от тях, ще промени отношенията в това затворено общество.
Поредицата на Лизи  Харисън постига огромен успех в САЩ и англоезичния свят. Първата книга излиза през 2004 г. избрана в класацията на YALSA (Young Adult Library Services Association) за най-добър и успешен дебют.
***
Книга първа
Новото момиче
Клубът на Великолепните – единственото по-трудно от това да влезеш в него,е да останеш в него.

– С кого ще излизаш този уикенд? Откъде си купи този тоалет? Получи ли покана за готиния купон на…?

Звучи ли ви познато?

Добре дошли в  Клуба на Великолепните!

Клубът на Великолепнитe – това не са просто четири момичета, а малките  кралици на престижно частно училище, на които всички подражават.

Те диктуват модата. Те определят правилата на играта. Горко на този, който се изпречи на пътя на Мейси Блок и нейните приятелки – вярната Дилън, очарователната интригантка Алиша и умната кокетка Кристен. 

Каква ли ще бъде съдбата на случайно озовалата се сред тях Клеър, току-що пристигнала от затънтената провинция? Тя нито е богато момиче, нито е известна. Не ходи със скъпи чанти и гримове и не следи последните писъци на модата. И групичката верни приятелки е готова на всичко, за да й стъжни живота.

Но дали Клеър ще се окаже толкова лесна жертва? Ще поиска ли да стане една от тях? Ще успее ли да открие ново приятелство там, където най-малко го очаква?

MTV ме вдъхнови за поредицата „Клубът на великолепните”
Лизи Харисън е родена и израснала в Торонто, Канада. Не е посещавала частно училище като момичетата от поредицата „Клубът на Великолепните“ (ИК „Кръгозор”), а обикновена държавна гимназия. Завършва „Емерсън колидж” в Бостън. Премества се в Манхатън и започва работа като сценарист на програми и филми в MTV: “Работих в MTV  дванайсет години. Приемах всяка работа, която ми предложеха, накрая се озовах на длъжността главен сценарист, а после и директор по развитието на програми в телевизията. Ако искате, вярвайте, но именно телевизията ме вдъхнови да напиша поредицата „Клубът на великолепните”, a не преживяванията ми в училище. В MTV имаше толкова много служители, които бяха готови да се държат и да облекат всичко, само и само за да се харесат на „готините” си колеги. Чувах неща като – С кого ще излизаш този уикенд? Откъде си купи този тоалет? Получи ли покана за готиния купон на …? Звучи ли ви познато? Това ми напомняше ужасно много на живота в седми клас. Трябваше да го опиша, тъй като вече е по-лесно да им се присмиваш. Понякога начинът, по който се държим, е толкова жалък, че направо е забавно. Останалото е история. Първите две книги от поредицата ги написах, докато все още работех  в телевизията. Не исках да рискувам, ако кариерата ми на писател не потръгнеше. Когато видях, че такава опасност няма, напуснах работа и се впуснах в новия си живот – писател на пълно работно време”. 

Днес Лизи Харисън живее в Лагуна Бийч, Калифорния, и работи по следващите си романи.

Често задавани въпроси от феновете на „Клубът на великолепните” към Лизи Харисън

1.    С коя героиня от книгата се идентифицирате?
Аз съм като Мейси, защото обичам модата, нахаканите отговори и невъзпитаното държание, както и любимото си кученце. Но никога не бих разплакала някого нарочно, особено приятелите си. Приличам много и на Клеър, защото с годините се научих да се приемам такава, каквато съм. Не мога да тичам, също като Алиса. Приличам и на Дилън, защото смятам, че оригванията са забавни. Нямам нищо общо с Кристен, защото не си падам въобще по спорта, никога не съм печелила стипендии и никога няма да излъжа, за да забогатея. О, и сигурно изобщо няма да изглеждам добре като блондинка.
 
2.    Как успявате да пишете за седмокласници, като очевидно отдавна не сте в седми клас?
Много лесно. Защото съм била в седми клас. И си спомням много добре какво е да се събуждаш рано сутрин и да се чудиш дали приятелите ти още са ти такива, въпреки че не сте се карали преди това и не си направил нищо нередно. Спомням си какво е усещането да тормозиш някого, защото по-добре е това да се случва на друг, а не на теб, нали? Всички сме били Мейси и всички сме били Клеър в някакъв момент и тези чувства – да тормозиш някого и ти да си тормозеният – никога не се забравят. Най-доброто нещо, което може да направите, е да изградите своето самочувствие и да се постараете проблемите на другите хора да не се превръщат във ваши.

3.    Някакъв съвет към тийнейджърите, които имат такива клики в училище? Как да се справят с тях?
За начало трябва да се опитате да разберете защо лошите момичета се държат лошо. Всъщност те са несигурни. Знам, че е трудно да повярвате на подобно нещо, защото вероятно те са красиви, популярни и стилни. Но, доверете ми се, вярно е. Момичета, които унижават другите, го правят, защото така се чувстват по-уверени в себе си. Така че не забравяйте това, когато следващия път глутница малки кучки се държат с вас като със загубенячки. Повторете си, че те са жалките в този момент и просто си тръгнете. И най-вече, спрете, спрете, спрете да искате да бъдете приети в тяхната среда. Наистина ли смятате, че ще бъдете по-щастливи, ако станете приятелки точно с тези момичета? Глупости! Излезте и намерете някого, с когото имате общи интереси. По-добре е да имаш един истински приятел, отколкото сто фалшиви. Не се съмнявайте в това! 

Сподели в: