Тайните фалити на комунизма

Журналистът Христо Христов отново предлага повече от любопитно четиво с “Тайните фалити на комунизма”. Той вдига високо завесата на най-мащабното разследване в историята на България – дело №4 за икономическата катастрофа, в което е затворена документалната истина за икономиката на българския комунизъм.

Единствената книга, в която може да бъдат открити автентичните признания на бившия партиен, държавен, стопански и банков елит за несъстоятелността на комунистическата система и провалът в икономиката.

Историята започва още през 1987 г. с “Предупреждението – лавината на външния дълг идва”. Ето какво казва авторът още в предговора “Голямата илюзия на комунизма”: “Настоящата документална книга е написана като лекарство срещу най-голямата илюзия на комунизма, именно че животът през тази епоха е бил евтин, хората са просперирали, а властта е управлявала добре и за благото на нацията”.

Из предговора на Красен Станчев: “Откровеният поглед към историята не е от миналото към днешна дата, а от днешно гледище към онова, което е било. Това, което знаем днес, определя какво виждаме в миналото. Когато някой фалира, това е за негова собствена сметка и за сметка на тези, които зависят от него. В икономическата политика нещата изглеждат по съвсем друг начин. В нея разпореждането е със средства на другите и съответно фалитът е за тяхна сметка. Книгата, която държите в ръцете си, показва как това се е случило в България. Авторът помага на днешния читател да тръгне от наличния най-сгъстен документ на стопанската история на комунизма в нашата страна към случилото се в тази история през спомена и записите на онези, които са я създали.
Христо Христов отново показва, че сериозната работа с архивите ни дава нов ъгъл за виждане. Това, което е било намек в спомена, който хората от моето поколение се опитват да забравят или да възпроизведат, се облича в плът и кръв и заживява.”

Корична цена: 18 лв.

Сподели в: