Тайните послания на книгите

Има много книги, посветени на книжарници, но нищо не наподобява изключителната фабула в „Денонощната книжарница на мистър Пенумбра” , където мистериозна група хора идва и подбира точно определени книги, за които се оказва, че крият тайни послания. Сан Франциско става арена на двубоя между печатната книга и дигиталния носител.

Когато книгата излиза в САЩ, тя предизвиква вълна от медиен интерес. Оригиналната американска корица, дело на Родриго Корал, свети на тъмно в контраст с името от заглавието Пенумбра, което означава полумрак. Художникът на българското издание – Стоян Атанасов – насочва вниманието ни директно към основния въпрос  в романа, а именно – ще бъде ли книгата заменена от модерните технологии и възможно ли е дигитализацията да работи в полза на книгите.

Главен герой в книгата е уеб дизайнерът от Силициевата долина Клей Джанън, който след рецесията губи скъпоплатената си работа и започва нова в малката книжарница на възрастния мистър Пенумбра. Два типа хора се спират на това странно място – едните са случайните минувачи, а другите са потайна група съзаклятници, които влизат в книжарницата само нощем и взимат за четене тайнствени книги, изписани с непонятен шифър. Воден от любопитство към съдържанието на забранените книги, Клей иска помощ от приятели – IT гениите на „Гугъл”. Уменията и находчивостта на Клей и компания ги отвеждат обаче само до още повече въпроси. Следва неочакваното изчезване на Пенумбра и тайнствените посетители на книжарницата и технократите ще трябва да се обединят, за да намерят отговорите, които всички търсят. А те водят едновременно векове назад, но и гледат напред в бъдещето.

 „Денонощната книжарница на мистър Пенумбра” е обяснение в любов към книгите, разказано с гласа на приключенец и човек, влюбен в книгите. Слоун нито отрича сантимента си към книжното тяло, нито отхвърля ползата от електрониката. Резултатът е топла и забавна история, увлекателна като пътешествие във времето.

Робин Слоун е учил икономика в Мичиганския университет и е един от създателите на литературното списание Oats. Работил е в електронни медии, сред които и Twitter. Започва историята на „Денонощната книжарница на мистър Пенумбра” като разказ в уебсайта си, но след това я превръща в роман, който става бестселър.

Откъс от книгата

Още по темата:
Как се отваря книжарница

 

Сподели в: