Тайните на „Братовчедката Рейчъл“

Кино-литературният фестивал Cinelibri за трета година прави връзката между страниците на неувяхващи литературни произведения и големия екран. Като част от програмата на фестивала предстои да видим излезлия това лято филм „Братовчедката Рейчъл“, в който Рейчъл Уайз блестящо се превъплъщава в едноименната героиня от романа на Дафни дю Морие.

„Братовчедката Рейчъл“ е мистериозен трилър за ценителите на класическите  кино продукции. Британската екранизация по едноименния роман на Дафни Дю Морие e адаптирана и режисирана от Роджър Мичъл, на когото дължим блестящите „Нотинг Хил“ и „Уикенд по френски“.

В главната роля блести носителката на  „Златен глобус“ и „Оскар“ Рейчъл Уайз. Визуалната прилика с описанието на едноименната героинята от романа дава тласък на превъплъщението на Уайз, но лекотата, с която тя предава обаянието и покоряващия чар на героинята, прави изпълнението й наистина блестящо.

Действието се развива през 19 век в британското имение Корнуол, където животът на двама братовчеди протича спокойно и еднообразно. Сам Клафлин е Филип Ашли – състоятелен млад мъж с променлив нрав, който невръстен изгубва родителите си и е отгледан от заможния си братовчед. През целия си живот Амброуз Ашли, в чиято роля неслучайно отново виждаме Сам Клафлин, напътства и закриля по-младия си братовчед, докато самият той не заболява и заминава да се лекува в Италия.

Италия обаче е подготвила нещо неподозирано за Амброуз. Там той среща любовта в лицето на Рейчъл – пленителна италианка, с която сключва брак. В кратките писма, които братовчед му изпраща до дома обаче, Филип открива предупреждение. Нещата изглежда да не са такива, каквито изглеждат, а „братовчедката Рейчъл“ вероятно крие тайни.

След смъртта на Амброуз, Филип наследява имението. Въпреки че причината за загубата се отдава на мозъчен тумор, Филип има известни съмнение. Появата на самата Рейчъл в Корнуол предизвиква оживление и промени. Прелестното ѝ излъчване и добри маниери скоро пленяват всички, включително и Филип. Той претърпява забележителна трансформация – една борба между разум и чувства. По всичко личи, че престоят на „братовчедката“ в имението и нейното обиграно поведение не са никак случайни.

Каква сила могат да упражнят чувствата над разума? Възможно ли е постигането на благосъстояние да е единствен водещ мотив в живота? Екранизацията поставя въпроси за ценностите и моралните устои на човека и проследява едно зло от назряването му до самия край.

Гледайте „Братовчедката Рейчъл“ в рамките на фестивала CineLibri (11-22 октомври)

Автор: Василена Керанджиева

Сподели в: