"Тайната на катарите" на Грег Лумис

Катарите са завещали могъща тайна, която може да промени света…

В новата си книга Грег Лумис (преводач: Илия Илиев) прави сложна и интригуваща за четене връзка между тайна, пазена от еретиците катари, будистки монаси и нацистки военнопрестъпници – сведения, че Иисус Христос всъщност се е отървал жив от разпятието и е заминал за Индия, където е изучавал местната религия и философия.
По невероятен начин тези ръкописи (преведени от руски пътешественик – евреин, попаднал случайно в отдалечен будистки манастир в Тибет) стигат до Ватикана и са заключени в Секретния архив на Светия престол. По подобен невероятен начин тайната на катарите подпомага нацистите да скрият на сигурно място в подземна шахта в австрийските Алпи невероятни количества произведения на изкуството и скъпоценности. Американско дете от нашето време, способно да си „спомни” преживяното в миналия живот, се отъждествява с един от героите на станали преди много време събития. Този герой е полски евреин, изведен от Аушвиц, за да работи по нареждане на нацистите за кодиране на информацията за местонахождението и стойността на тези съкровища. Един от видните военнопрестъпници много време след края на Втората световна война успява да отвлече детето, което го отвежда до тайното скривалище, но след много перипетии всичко завършва с хепи енд.
Книгата е написана в много стегнат и динамичен стил; с много перипетии и неочаквани обрати; с използването на много от известните истини и мистерии в историята, свързани по доста добър начин в едно цяло със съвременността. Има го разбира се в изобилие и детективският момент, който е червената нишка в цялото повествование и това не позволява на автора много да се отклонява в излишни подробности или прекалено задълбочени описания на историческите сюжети, навързани към основната сюжетна линия.

За автора

Грег Лумис е адвокат по търговското право. Писателската му кариера стартира през 1991 година. Досега е издал седем романа на историческа тематика. Номиниран е за писател на годината от Асоциацията на писателите в Джорджия. Книгите му са безспорни бестселъри в САЩ с повече от половин милион продадени екземпляра.

Бивш агент от ЦРУ е въвлечен в опасно и изпълнено с мистерии приключение, когато е открит древен ръкопис, разбулващ тайна, пазена от еретици катари, будистки монаси и нацистки военнопрестъпници. Той е преведен от руски пътешественик-евреин, попаднал случайно в отдалечен будистки манастир в Тибет.
По невероятен начин ръкописът попада във Ватикана и е заключен в секретния архив на Светия престол. Тайната на катарите подпомага нацистите да скрият на сигурно място в подземна шахта в австрийските Алпи невероятни количества произведения на изкуството и скъпоценности. Американско дете от нашето време, способно да си „спомни” преживяното в миналия живот, се отъждествява с един от героите на станали отдавна събития. Този герой е полски евреин, изведен от Аушвиц, за да работи по нареждане на нацистите за кодиране на информацията за местонахождението и стойността на тези съкровища.

Динамични сюжет, в комбинация с интелигентен и емоционален герой ще накарат почитателите на Шифърът на Леонардо да останат доволни.
Publisher’s Weekly

ИК "Сиела"

Корична цена 16 лв.

Още по темата:

Грег Лумис "Тайната на катарите" – откъс

Сподели в: