С юбилейна изложба Националният археологически музей отбелязва 60-та си годишнина

Юбилейна изложба “60 години Национален археологически институт с музей в Българската академия на науките” ще бъде открита на 18 декември 2008 г. в сградата на БАН на пл. “Народно събрание”, София.  В нея е представена историята, многостранната дейност и постиженията на институцията като национален център и координатор на археологическите проучвания в България.

А най-представителните обекти и находки от всички епохи, открити през 2008 г. ще бъдат показани в още една изложба, която също се открива на 18 декември – “Българска археология 2008 година”. Експонатите онагледяват най-ранните следи от човешка дейност по нашите земи, датиращи от ранния и средния палеолит – белоградчишките пещери Козарника, Големи печ и Редака II. Подобаваща експозиционна площ е отделена на пра- и протоисторията – селищни могили Юнаците, Бургас, солодобивен център Провадия, гробния комплекс от село Изворово, Харманлийско и скален комплекс Глухите камъни, Хасковско. Представени са общо 40 обекта – чрез 43 постера и 19 витрини с находки. Изготвен е и каталог.

За първи път в тази изложба има и присъствие на интердисциплинарните изследвания, свързани с проучването на металите, съдържанието на течностите и др., подчертаха от НАИМ.

“Доволна съм от моята работа през 2008 година”, сподели пред журналисти Даниела Агре. Според нея резултатите от археологическите разкопки на могила от римската епоха в землището на село Борисово, Елховско, са изключително интересни и тепърва ще се говори за тях. В откритите стъклени бутилки има различни течности, за които от Института по органична химия все още не са обявили какво е съдържанието им. Безспорно най-интересната находка е погребаната колесница. Досега такава не е откривана в този й вид, въпреки че са намерени около 200 колесници, но за съжаление повечето са съсипани от иманяри. На мястото на обекта е направена временна защитна сграда, а през следващия сезон предстои да бъде изграден музей. Това ще е първият музей на античната кола в България, което е голямо постижение за археологическата ни наука.

Сподели в: