С "Метаморфозата" и Франц Кафка се открива Фестивалът за Световен театър

На 1 юни, от 19.00 ч. в Театрална работилница „Сфумато“, София ще се играе спектакълът "Метаморфозата" – на италианската артистична трупа “Чита ди Ебла 9“ от гр. Форли. Представлението е с рядка визуална и пластическа елегантност.

Сценичната творба е вдъхновена от новелата на Франц Кафка "Метаморфозата". Спектакълът, който е представен от Италианския културен институт в София, открива осмото издание на Световен театър в София (1 – 6 юни 2014 г.).

Метаморфозата“ е майсторски визуално-пластически спектакъл, вдъхновен от известната едноименна новела на Франц Кафка. В нея се случва едно от най-странните и емблематични преображения в цялата световна литература – една сутрин чиновникът Грегор Замза се превръща в огромно насекомо…  Режисьорът Клаудио Анджелини съсредоточава темата за метаморфозата изцяло върху актьорското тяло, което го интересува като обект на непрекъснато изменение: „Ние, хората, сме тела в постоянна трансформация, в перманентен процес на изграждане и разлагане, един непрестанен поток от енергия…”. В „Метаморфозата” изключителната пластическа прецизност и зрелищен артистизъм в изпълнението на Алесандро Бедости проследява превръщането на едно тяло в друго, на човешкото в нечовешко.  Става дума за рядко елегантно представление, истинско съкровище, което благодарение на музикалния аранжимент на Elicheinfunzione изпълва атмосферата с интензивни усещания.

Компания „Чита ди Ебла„ е основана през 2004 г. от Клаудио Анджелини  и Валентина Бравети от град Форли, Италия и получава широко признание заради своя отличителен визуален език и интердисциплинарен подход в създаването на театрални спектакли. В тях те често изграждат визуално-пластически сценични адаптации на литературни произведения, като освен Кафка за изходен материал са ползвали „Дъблинчани” на Джеймс Джойс за спектакъла „Мъртвият”, шекспировата трагедия „Отело” и др. „Чита ди Ебла” организира и италианската платформа за изпълнителски изкуства “Ipercorpo”.

Осмото издание на Световен театър в София се осъществява в партньорство със Столичната община и е в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за европейска столица на културата през 2019 г.

Билети: Тел. на каса: 02/943 38 90

Сподели в: