С "Любопитство" Татяна Димитрова открива изложба

На 18 март в Музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово Татяна Димитрова ще гостува за първи път с изложбата си "Любопитство". Експозицията включва 38 сатирични пластики, а заглавието може да бъде и „От учителя с любов”, тъй като авторката е преподавателка в Националната гимназия за приложни изкуства „Професор Венко Колев” в град Троян вече 17 години. И още нещо: на откриването на изложбата ще говори топ учителката от тази гимназия (според оценката на учениците!) г-жа Лина Борджиева, преподавателка по литература. Ще чуем и респектиращата оценка на директора г-н Христо Йонков. Така всички заедно ще се опитаме да припомним на гостите на вернисажа, че в съвременното българско училище нашите деца израстват сред талантливи и оригинални личности.

Пластиките на Татяна Димимтрова са открита провокация към нашето съвремие: има и „Кариера”, и „Мания за величие”, и”Криминален портрет”, и „По посока на вятъра”. Същевременно авторката ни представя своите сатирично-провокиращи „Преди да се родя и…след това”, „Болен здрав носи”, „Златната ябълка” „Прометей”, в които освен алюзиите с конкретна литературна или фолклорна основа, ще открием и нейната собствена интерпретация. Нещо повече – авторката е написала специално за гостуването си в ДХС лирична миниатюра, която посетителите ще открият сред пластиките, а това ни дава възможност да влезем в диалог с нея: „Като походи по-дълго по земята, човек се научава и да я забелязва. А пък ако му дойде на ум и да си обяснява случващото се по нея, става много интересно. Тогава схваща смисъла на онези две думи – „шарен свят”.
И аз така. Оглеждам се и все по-любопитно ми става. Представям си цяла плетеница от човешки характери и съдби. И хем ми е смешно, хем – тъжно. Докъде ли можем да стигнем с нашата глупост?! Въпреки разума, който Господ ни е отсъдил.
Сигурно затова баснописците са направили животните за посмешище, та да пощадят човешкото честолюбие.”

За авторката:
Т. Димитрова е родена в град Троян и е възпитаничка на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий”. Като член на Групата на троянските художници, участва в техните общи изложби; в Международния пленер „Арт керамика”. Има и две самостоятелни изложби в ХГ – Троян (1997, 2008). Интересът към хумора е наследила от баща си, който е рисувал карикатури. В своето творчество тя се интересува преди всичко от керамика, но работи и живопис и непрекъснато експериментира. В което ще се убедим, ако разгледаме изложбата й в зала 7 на ДХС до края на този месец.

Вижте още:
"Образи и усещания" е първата изложба на Лили Сотирова

Сподели в: