С костюм и малка черна рокля на изложбата на Соня Русков

На 14 ноември от 19 часа в Towers Gallery ще бъде открита изложбата на художничката Соня Русков. Официалното представяне ще направи самият акад. Светлин Русев – един от най-известните и уважавани български художници и общественици. Това  еединадесетото издание на "Събудете стените си".

За Соня Русков проф. д-р Роланд Познер, преподавател по лингвистика и семиотика, и директор на Института по семиотика в Технически университет в Берлин, който преди време показа своя фотографска изложба у нас казва: "С последните си работи, Соня Русков показва една нова форма на изразяване, която е освободена от формалността на по-ранните й творби. Докато при някои картини главната тема се открива при напрежението на колажните фрагменти, то в други произведения главна тема са актове, които са разположени в неравномерни празни пространства и пречупени повърхности, а в трети се забелязва спорадично редуващи се рефлекси същевременно действуващи като катализатори на сложни художествени процеси.
Живописта на Соня Русков излиза от рамките на правоъгълната или квадратна повърхност на платното, затова е съвсем логично, че някои творби са създадени в серии, които си взаимодействуват помежду си композиционно и цветово. Зрителите от своя страна имат възможността и удоволствието да проследят музикалната структура в тези теми и вариации."

Музикалната изненада за гостите на откриването е китаристът Огнян Весков, който бил част от  група Тоника"СВ"; бивш китарист и един от основателите на група "Акага" и преподавател по китара катедра "Поп и Джаз" в Музикална Академия "Панчо Владигеров" и в НБУ.

Дата: 14 ноември от 19 часа
Мястото: Towers Gallery в Софарма Бизнес Тауърс
Дрескод: костюм за господата и малка черна рокля за дамите
Входът за коктейла е свободен.

Останалите имена, на чийто произведения може да се насладите в търговските площи на бизнес сградата са: Елизабет Христова, Даниела Русева, Иванка Енакиева, Сашо Младенов, Кирил Божков, Стоян Павлов – ЛИСО и Емил Николов.

Повече за Соня Русков:
Соня Русков живее и работи в Германия от години. Художничката споделя, че за нея е истинска радост и удоволствие да се завърне в родината си и да представи творбите си пред българска публика. „Тази изложба е по-специална за мен, защото е на родна земя и публиката в лицето на мои близки, приятели, колеги, учители, познати, дори непознати сънародници не само, че не са ми безразлични, а тъкмо напротив – много се вълнувам какво е мнението им“, казва Русков.
Като възпитаник на Художествената академия в София с магистратура по реставрация, Соня е работила по възстановяването на стенописите в някои от най-известните църкви и манастири в България.
От 13 години художничката живее в Германия. Тя прави редица самостоятелни изложби и нейни творби се показват из цяла Европа и Африка. Заедно с това Русков намира време и да ръководи проекта "Мостове в изкуствата" в програмата "Култура и училище" в Германия.

Сподели в: