С “Еротична азбука” започва годината в Дома на хумора и сатирата – Габрово

Домът на хумора и сатирата в Габрово открива Зимните си салони с една твърде любопитна изложба – „Еротична азбука”. Неин автор е известният график, живописец и скулптор Роман Романишин от Украйна. Колекцията му от 26 графични творби гостува за първи път в столицата на хумора и ще остане в зала 5 на габровската Весела къща от 23 януари до 30 март 2009 г.
Срещата с невероятния творец става възможна благодарение на любезното съдействие на г-н Иван Стоянов – директор на художествената галерия „Руси Карабиберов” в Нова Загора.
Всяка една от стилизираните букви на латинската азбука въздейства като самостоятелно художествено произведение, със своя индивидуалност, сюжет и персонажи. Художникът ги превръща ту в приказки, ту в притчи, ту ни кара да се замислим дълбоко над някой невероятен ребус. Срещаме се наистина с брилянтен майстор на рисунъка и офорта. Колекцията „Еротична азбука” се показва за втори път в страната и това става след яркото участие на автора във Второто балканско квадринале на живописта „Митовете и легендите на моя народ” през декември 2008 година в Стара Загора.

Думи за автора
Роман Романишин е роден на 13 юли 1957 година в Лвов, Украйна. Завършва Института за декоративни и приложни изкуства. Има множество самостоятелни изложби в Украйна, Европа, САЩ и Япония. В България негови творби са показвани във Варна и Нова Загора (2004); Сливен, Видин, Ст.Загора (2005); Ст.Загора (2006); София (2008). Носител е на редица престижни награди в България, Испания, Корея, Полша, Русия, САЩ и др. Негови творби са притежание на най-големите национални галерии и частни сбирки.

Сподели в: