С дълги аплаузи и два биса варненци изпратиха Струнния квинтет на Берлинската филхармония

Изключително преживяване за познавачате на музикалното изкуство беше концертът на Струнния квинтет на Берлинската филхармония в петък вечер. Събитието – един от ключовите моменти в Х юбилейно издание на Европейския музикален фестивал Варна 2013, изпълни залата на Варненската опера с очаквания, които не само се оправдаха, но бяха дори надминати. Това беше първото гостуване на камерна формация на този световен оркестър в България и то се запомни като огромен успех..

Струнната петорка на Берлинерите – Андреас Бушатц, цигулка, Романо Томазини, цигулка, Волфганг Талирц, виола, Татяна Василиева, виолончело и Улрих Волф, контрабас, завладя сърцата на варненци със съвършенния си ансамблов баланс и виртуозното си музициране.

Ентусиазирани аплаузи отбелязваха края на всяко едно произведение – Дивертименто КV 137 от Моцарт, Немски танц от Шуберт, Анданте и Унгарско рондо от Вебер, Антични арии и танци от Респиги. Финалът с коронното изпълнение на състава – струнния квинтет опус 97 на Дворжак, взриви залата. Музикантите се отблагодариха на развълнуваната публика с цели два биса и си тръгнаха от Варна с усещането, че остават тук множество фенове и приятели и с готовност да дойдат отново на българска сцена.

В дните до края на април Европейският музикален фестивал Варна 2013 продължава с два хитови концерта – гостуването на легендарния италиански бароков ансамбъл „И музичи ди Рома” на 18 април и българо-испанския проект на Теодосий Спасов и Арканхел „Братимене” на 26 април.

Билетите и за двата концерта са на цени от 20 до 40 лв. и се продават на касата на Варненска опера и на тел. 052 390 801.

Сподели в: