С двойнички на Одри Хепбърн започна първият кино-литературен фестивал

Десет двойнички на персонажа на Одри Хепбърн от филма "Закуска в Тифани" се разходиха пред публиката в зала "Люмиер". Така снощи, 2 ноември, започна първият кино-литературен фестивал CineLibri.

Гостите бяха приветствани от директора и селекционер на фестивала – Жаклин Вагенщайн, която с много хумор разкри пред препълнената зала как се е родила идеята за CineLibri и благодари на всички, които са участвали в осъществяването й.

Специален поздрав към публиката отправи и директорът на НДК Мирослав Боршош, който подчерта, че е щастлив да бъде партньор на новото събитие, което допринася за богатството на културния календар на столицата. Той обяви, че по този повод сградата на Националния дворец на културата е осветена в жълто и червено – цветовете на CineLibri.

Първата прожекция на фестивала беше американската класическа екранизация на романа на Труман Капоти „Закуска в Тифани“. Преди началото й публиката се наслади на наградената с "Грами" и "Оскар" песен от филма "Moon River" в изпълнение на живо от Андрония Попова – Рони и струнен квартет.

Краят на песента се превърна в старт за нова изненада – флашмоб с 10 двойнички на основния персонаж във филма – Холи Голайтли, които се разходиха сред гостите и показаха, че образът, който Труман Капоти създава на белия лист, а Одри Хепбърн – на големия екран, е още жив и ще продължава да омагьосва публиката.

Довечера от 20.30 часа в кино Одеон е прожекцията на шведската комедия „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ по романа на Юнас Юнасон. Тъй като билетите са разпродадени от дни, организаторите от „Колибри” ще пуснат още 2 извънредни прожекции на филмa – на 9 ноември от 21.00 часа и на 11 ноември от 20.30 часа в кино Одеон.

Всяка вечер до 11 ноември CineLibri ще предлага по няколко великолепни екранизации на любими книги, а бонус за всички присъстващи ще бъдат триизмерни приключения преди прожекциите – изненадващи интерактивни акции и срещи, които ще обогатят програмата с участието на още изкуства – кино, театър, мода, музика, танци и други.

Организаторите изказват своята благодарност на целия екип на издателство „Колибри”, на Мирослав Боршош – за хубавите думи, на Национален дворец на културата – НДК, че засия в цветовете на фестивала непосредствено преди откриването, на ПР агенция "ELfusion" и рекламна агенция Ad Squad, на Живанши за уникалния аромат, на Trattoria Giuseppe Verdi за бонбоните с форма на перли. Разбира се, всичко това щеше да бъде невъзможно без любезното гостоприемство на любимия ни Литературен клуб "Перото". Благодарим и на всички гости, спонсори, медии, които отразяват събитията, на всички съмишленици и ентусиасти, които решиха да повярват в нас. Гордеем се с вашата съпричастност.

Пълната програма на фестивала до 11 ноември ще намерите на www.cinelibri.com. Заповядайте на фейсбук страницата https://www.facebook.com/CineLibri!

Билетите за прожекциите са в продажба на касите в съответните киносалони, на касите в НДК и на www.ticketportal.bg .

CineLibri е част от специалните събития по повод 25-ия рожден ден на издателство Colibri.

Сподели в: