С гостувания на два престижни фестивала Младежкият театър "Николай Бинев" започва сезона

Младежки театър „Николай Бинев” започва новия театрален сезон с гостуване в Пловдив на 19-ят Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът”. Под тепетата ще се играят два спектакъла.

На 19 и 20 септември от 19:30ч. на Камерна зала в Драматичен театър Пловдив ще бъде представена постановката „Семеен албум”, чийто автор и режисьор е Малин Кръстев. Спектакълът спечели на автора Аскеер за съвременна българска драматургия, а на Герасим Георгиев-Геро Аскеер за главна мъжка роля.

На 21 септември от 19 ч. в Дом на културата „Борис Христов” пловдивчани и гости на града могат да гледат хитовата пиеса „Кухнята” на британския драматург Арнълд Уескър по режисура на Владимир Люцканов.

Гастролът на Младежки театър „Николай Бинев” през септември ще завърши с участие на международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро”.  На 25 септември тазгодишният лауреат в категория „Авторска музика” на наградите „Икар” – „МОМО” ще гостува на Старозагорска сцена.

Постановка по едноименния роман на Михаел Енде „МОМО” е дело на режисьорката Веселка Кунчева и сценографката Мариета Голомехова, които работят в тандем през последните няколко години.

 * * *
Кухнята” е спектакъл на Младежки театър „Николай Бинев” по пиесата на британския драматург Арнълд Уескър. За целта е направен нов превод на текста от преводача Златна Костова.
 
Режисьор на спектакъла е Владимир Люцканов, по сценографията ще работят Венелин Шурелов и Елица Георгиева, а костюмите ще бъдат дело на Марина Янева.
Консултант на спектакъла ще бъде Ути Бъчваров.
Актьорският състав на спектакъла наброява почти 30 души. Това са актьорите: Красимир Недев, Александър Хаджиангелов, Светослав Добрев, Деян Георгиев, Деян Цвятков, Петър Дочев, Симеон Дамянов, Никола Стоянов, Юлиян Петров, Вихър Стойчев, Стефан Мавродиев, Николай Луканов, Явор Спасов, Мартин Смочевски, Искра Донова, Койна Русева, Ангелина Славова, Ния Кръстева, Мариана Миланова, Гергана Христова, Кристина Янева, Ярослава Павлова, Зорница Маринкова, Рая Пеева, Веселина Конакчийска, Мая Бабурска.
 
„Кухнята” е поставяна през 1973 г. от Николай Люцканов отново на сцената на Младежкия театър. Емблематичен за времето си, спектакълът е игран повече от десет години. В годината на честването на 70-годишния юбилей на театъра стартира програма RE:, която ще поставя важни текстове от историята на Младежкия. „Кухнята” е първият спектакъл от тази програма.
 
Действието на пиесата се развива в кухнята на популярен лондонски ресторант, където ежедневно се хранят хиляди хора. Ето защо персоналът трябва да работи изключително методично и експедитивно и така се създават напрежение и поводи за конфликти. В ежедневните екстремни ситуации сервитьорките и готвачите често загърбват своите нужди, а това винаги има последствия.

* * *„Семеен албум” от Малин Кръстев
 

Режисьор – Малин Кръстев
Сценография и костюми – Кирил Наумов
Музика – Калин Николов
Фотограф – Симон Варсано
Участват: Герасим Георгиев – Геро, Искра Донова, Владимир Пенев
 
 „Семеен албум” е пиеса, писана от Малин Кръстев през 1996г. С първата й реализация се заема именно нейният автор. Той кани актьорското трио Герасим Георгиев – Геро, Искра Донова и Владимир Пенев, което ще видим в изненадваща светлина.
 
Ако някоя сутрин се събудиш и кафето е свършило, а навън се извива буря… не оставяй вратата отворена, защото през нея могат да влязат повече тайни, отколкото можеш да запазиш!
 
Действието на пиесата се развива в един ден от ранния предиобед до вечерта, когато в дома на двама братя се появява една жена и моли да остане докато спре проливния дъжд. Между тях се оформя интересна ситуация, в която се изричат много истини, преплетени с лъжи. Пиесата се занимава с темите за семейната обвързаност, тайните и самотата, като си служи с хумора, метафората и мълчанието.

Снимки:
1. Кухнята
2. МОМО
3. Семеен албум

Програмата на "Младежкият тетатър" за септември вижте тук.
 
 

Сподели в: