"С България в сърцето" ще се проведе за пети път в Каварна

От 16 до 18 май 2008 г. в Каварна ще се проведе петият международен общобългарски младежки фолклорен събор "С България в сърцето 2008". Организатори на събитието са община Каварна, Министерство на културата, Министерство на образованието и науката и продуцентска къща “Пирина”.

През 2004 г. обединението на  младите хора от България и света, на базата на богатите и древни традиции, постави началото на събора. Досега във фестивала са участвали над 5000 деца от България и над 500 участници от чужбина – Албания, Молдова, Украйна, Македония, Румъния и Сърбия.

Участие в тазгодишното издание на форума са заявили деца и младежи от България, Молдова, Украйна, Черна гора, Сърбия, Албания и Македония. Тази година ще се представят и българите – горани от Косово. През трите дни на събора на каварненска сцена ще се изявят над 2000 участници – индивидуални изпълнители на народни песни и инструменти, танцови състави, фолклорни групи и ансамбли. Изпълненията на младите таланти ще започнат на 16 май 2008 г. в 14.00 часа.

Съборът няма конкурсен характер, но най-добрите изпълнения през деня традиционно ще бъдат включени във вечерните тържествени концерти. Те ще бъдат определени от жури в състав – Елена Огнянова – писател и фолклорист, доц. Георги Петков – диригент и преподавател в НБУ и Таня Величкова – преподавател в НМУ „Л.Пипков” – гр. София.

Предвижда се и ревю на народни носии, надиграване “Кръшна ръченица”, конкурс Мис и Мистър “Фолклор 2008”. Това е единствен по мащабите си събор, който обединява българските младежи от целия свят на базата на нашия фолклор.

За всички участници и гости е предвидена концертна програма. На 16 май 2008 г. от 20 часа ще има Вечер на таланти от България: Веселка Стамболиева, Кристина Карамфилова, Мария Александрова, Валерия Стоилкова, Антония Барулова и квартет "Абагар" – гр. Шумен. На 17 май 2008 г. от 20 часа ще е концертът на фолклорен ансамбъл "Добруджа" – гр. Силистра., а тържественото закриване е на 18 май 2008 г. от 20 часа с гала концерт на Илия Луков, Любка Рондова и формация “Пирина”, които ще представят спектакъла “България е моята песен”.

Сподели в: