С бляскава премиера бе представена новата книга на Любомир Стойков

Новата книга на проф. Любомир Стойков “Световната мода. Трета част: Италия” бе лично представена на официалната й премиера от Н. Пр. Стефано Бенацо – посланик на република Италия в България, който написа и предговора към книгата.

Водеща на премиерата бе чаровната телевизионерка Деси Банова. Модната атмосфера на премиерата беше подсилена от творенията на дизайнерите Албена Александрова, Жана Жекова, Милка Александрова – Бучи, Таня Иванова, които представят тази година България в Рим – по време на културната инициатива „София поздравява Рим”. В ревюто взеха участие и студентите по мода от НХА със свои произведения от конкурса „Моят Бенетон” – Андрей Николов, Борислава Каменова, Весна Певкева, Глория Иванова, Ина Чокова, Марта Пешева, Николай Божилов, Деница Димитрова, Любомира Найденова, Росица Боршукова, Жени Ковачева, Георги Стоилов и Наталия Живкова.

В предговора към книгата г-н Бенацо отбелязва: „Книгата на проф. Любомир Стойков е принос към анализа на еволюцията на италианската мода чрез историята на нашите най-големи стилисти от следвоенния период до днес. Този труд показва, че модата е преди всичко резултат от труда на повече или по-малко вдъхновени личности, повече или по-малко антиконформисти, но със сигурност необикновени хора. Признателен съм на проф. Любомир Стойков, защото благодарение на него много българи, които толкова обичат нашата страна, ще могат да “разберат” италианската мода, ще могат да си обяснят нейния език и символи, а не само да я обикнат от пръв поглед”.

В книгата проф. Любомир Стойков обяснява италианската мода като чудо и феномен. В нея той задълбочено анализира и интерпретира стила и постиженията на такива емблематични имена в италианския дизайн като Армани и Валентино, Долче и Габана и Роберто Кавали, Миуча Прада и Анна Молинари. Той не е пропуснал да разгледа и творчеството на непреходни стилисти като Елза Скиапарели, Франко Москино, Емилио Пучи, Джанфранко Фере и др. Отпечатани са и негови автентични интернвюта със Санто Версаче и Джавана Ферагамо, Лучано Бенетон и Нино Черути.

Сподели в: