С балкански ритми завърши XVII Джаз фестивал в Банско

Столицата на джаза бързо смени ритъма с концерта на култовата група „Ъндърграунд” и нагорещи до максимално града с балкански ритми. Точно в 1 часа и 1 минута след  полунощ на 17 август концертът на фоормацията, създадена от Горан Брегович и Кустурица покрай филмите „Ъндърграунд” и „Циганско лято”, слезе от сцената. 

Чуждестранните и българските гости в Чобанов хан, който покани  сръбските музиканти, като епилог на 17-я фест в Банско, препълниха двата етажа на залата, изпълниха двора. От Банско музикантите от Сурговица продължиха европейското си турне в Лариса-Гърция, откъдето продължават концертите си изяви в Испания и Франция.

Саша Кръстич, един от тримата солисти на групата, племенник на най-големият сръбски композитор Рада Кръстич, обясни как се свири 4 часа за жадната за бурни балкански ритми публика: „Свирим от душа и енергията, която получаваме от музиката, която извира от нас, и я предаваме на публиката. Искаме хората да усетят чувството, което блика от нас.”

Миле Аетович е познат на милиони фенове на филмите „Ъндърграунд” и „Циганско лято”. Той е най-старият член на групата и участва във всички съвместни кинотворби на Кустурица и Брегович.  Многократно е идвал в България, както и останалите членове от  бандата, и смята че техният стил е достъпен  за хора от всички националности, тъй като докосва директно сърцето и душата на слушателите и те трудно могат да останат равнодушни и приковани на едно място след първото изпълнение. „Златен Хермес” ще получи група „Ъндърграунд” от проект „Нашата красива България”  и от хотел „Хермес”, по чиято покана дойде в Банско култовата група, съобщи тяхната управителка Даниела Димитрова, която завърза незабравимо приятелство с американските изпълнителки Же Санд и Ийока, които също станаха почетни гости на Чобанов хан по време на джаз феста.

Прочетете още:
Росела Грациани на италианския джаз фестивал в Банско

Сподели в: