Съученици отпреди 25 години – с обща изложба

Галерия "Дебют" открива новия сезон на 15 септември 2008 г. с една изложба на клас, завършил Художествената гимназия преди 25 години. Тогавашните съученици вече са утвърдени имена, всеки с собствено лице и позиция. Изложба на класа – много години след това…

Това е един проект за съвместна изложба – живопис и рисунки на Пламен Вълчев и неговите ученици – Артур Панов, Атанас Атанасов, Бисера Вълева, Венцислав Гигов, Владимир Тодоров, Даниела Максимова, Димитър Яранов, Елена Панайотова, Елеонора Христова, Любомир Минчев, Николай Попов,Светлана Васева,Снежана Велинова, Стефан Петрунов, Ясен Гюзелев.

Те не се срещат след десет години…Тогава щяха да са повече, щяха да имат някоя и друга загуба по–малко, щеше да им предстои очакването за работите, които вече са нарисували, по–лошо или по–добре, но, които вече са се случили…За тази среща  бяха необходими повече години – два пъти повече, в които със сигурност всички от нещо не са заспивали и още пет, в които трябваше да надживеят рутината, суетата и спомените си.

Но изложбата е факт – отправни и пресечни точки на очакванията и на реалността. Едни до други стоят тиинейджърските пластични опити до вече известните ни артистични лица – премерени, концептуални, търсени и, уви, не винаги намирани.

"Експозицията е сбор от реалности, мозайка от случки, взаимнодопълващ се разказ от истории. История, която започва с един млад и ентусиазиран класен, втурващ се в живота, който ни увлече с вихъра си… На него дължим упованието в класическата рисунка, тогавашната ни вяра в сакралността на професията, увереността във „всепобеждаващата“ живопис.

Тази изложба е срещата, която дължахме сами на себе си. Началото и Пътя… Тогавашните "ние“ – сигурни в предстоящото приключение, до сегашните автори, повече премислени и повече скептични. Между черно–белите ни стартове са скиците, пленерните преживявания, живописните ни емоции, в които не винаги се откриват настоящите ни същности, но, които подсказват за художниците – художниците в нас. Сегашното ни лице е различно и това е нормално, защото зад различието ни е общото ни начало и…Слава Богу, че го е имало!”, споделя Бисера Вълева.

Изложбата ще продължи до 30 септември 2008 г.

Сподели в: