Със съчувствие към човека Лиляна Дичева открива юбилейна изложба

На на 29 октомври, от 18  ч., в галерия „Сезони” в София ще бъде открита изложбата "Съчувствие към човека" на Лиляна Дичева. Изложбата е поводът художничката да отбележи своя 85-годишен юбилей. Заглавието на зов за помощ, SOS вик за съчувствие към човека, който днес е на заден план в изкуството.

Подборът на живописните платни включва 21 непоказвани картини, вдъхновени от Човека в национален и общочовешки план. Нейните картини не разкрасяват живота, а го отразяват.Ще видим нейните емблематични автопортети, както и портрети на големи художници и композитори, които Лиляна Дичева винаги рисува като страдалци.

Лиляна Дичева е автор с млад дух, с дълбока мъдрост, с космически поглед към звездите и бъдещето, с проникновено съчувствие към човека и неговите болки, с разбиране и изтънчен вкус в изкуството и със завладяваща и силно авторска неподражаема култура на живописване. Художничката в истинския смисъл на думата живописва живота и хората в тяхната същност. 

Дали все още Лиляна Дичева се чувства като Дон Кихот с четка, както сподели в своето интервю за Kafene.bg през 2008 г., ще разберете при срещата си с нея и картините й.

Експозицията ще продължи до 12 ноември.

Интервю с Лиляна Дичева, в което тя разказва за учителите, тревогите и вдъхновенията си, може да прочетете тук.

 

 

 

Сподели в: