Състави от пет континента ще участват на ХХХVI Международен фолклорен фестивал в Бургас

Фолклорни състави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка ще вземат участие в ХХХVI-я Международен фолклорен фестивал в Бургас. Той ще се проведе от 10 до 15 август 2008 г. на сцената на Летния театър.
Фестивалът се организира от Община Бургас и е под патронажа на кмета на града Димитър Николов. Тази година ще премине под мотото „Да съхраним завещаното от дедите ни и го предадем на децата си”. Съорганизатори са Министерството на културата и Българската национална телевизия.

Експертната комисия, включваща изявени и утвърдени имена на бургаски хореографи и представители на общината, успя, въпреки засиления интерес и големия брой кандидатури – 68 фолклорни групи от цял свят, да подбере 14–те най-атрактивни и автентични състави. Така зрителите ще могат да се насладят на богатите и разнообразни традиции на Армения, Гърция, Испания, Босна и Херцеговина, Йордания, Сърбия, Турция, Словакия, Венецуела и Полша, и ще бъдат завладяни от колорита и магията на страни като Индия, Сенегал и Нигерия. Специален участник на тазгодишното издание ще бъде съставът от САЩ. Американците са подготвили вълнуващ букет от фолклорното богатство, творческия гений и културното наследство на различните народи по света.

Организаторите очакват над 500 народни певци и танцьори да пристигнат в морския град и да вземат участие във форума.
Фолклорният фестивал, който от тази година е с разширен формат, ще включва концерти на сцената на Летен театър – Бургас, открити естради в града и в региона, празнични дефилета, международен симпозиум по фолклор и хуманитаристика, изложба – базар на традиционни сувенири, демонстрация на народни занаяти, фото и видео заснемане на фестивалните прояви.

С това Бургас ще се утвърди като център на разнообразни автентични фолклорни прояви от цял свят.
Международният фолклорен фесивал няма конкурсен характер. Неговата цел е да запознае хората с различните фолклорни традиции от цял свят, с което ще допринесе и за тяхното съхраняване и обогатяване. Съставите ще получат символичните знаци – Диплом за участие и плакет „Нестинарка”.

Започнал през 1965 година – като Балканиада на народните песни и танци, за кратко време неговият престиж се издига и затвърждава през годините. От 1978 година фестивалът в Бургас е приет за член на Международния съвет на организаторите на фолклорни фестивали – ЦИОФФ.

Сподели в: