Съкращения в Музикалния театър

Вчера по обед голяма част от членовете на настоящия Художествен съвет на Националния музикален театър са получили предизвестия за съкращаване на трудовите договори. Редица от водещите солисти на театъра, чиито имена отдавна бяха възприемани като емблема за театъра, както и главния му диригент са били уведомени, че ще ги съкратят, във връзка с провежданата реформа.

Запознати с последните събития в гилдията коментират, че това е очакван реваншизъм, тъй като в последните месеци от Министерство на културата не веднъж са заплашвали с уволнение редица музиканти и артисти, които милеят и застават открито с имената си в защита на театрите си.

През лятната отпуска Националния музикален театър беше преобразуван в държавен център и с това унищожено името, националния статут и
прекратена 62-годишната история на института и повече от 90-годишната история на оперетното изкуство в България. В гилдията отдавна се говори,
че временното ръководство на театъра е лишено от всякаква компетенция да управлява подобен институт, и участва пряко в неговото унищожаване.

Повечето от съкратените сега творци са създатели на най-касовия спектакъл за сезона в Музикалния театър – „Царицата на чардаша”, чиято премиера бе през май и само за 5 спектакъла донесе на театъра над 30 000 лв. приходи и близо 5000 души публика. Новата „Царица на чардаша” се превърна в хит още веднага след премиерата. Билетите за взривавящата постановка бяха изчерпани със седмици напред. Това е и единственото ново заглавие, с което в момента театъра разполага.

Сподели в: