Съживиха спомена за легендарния 24 Пехотен Черноморски полк

100 години по-късно легендарния 24 – ти Пехотен Черноморски полк пое отново своя победоносен марш. От днес до края на месец октомври в зала „Ал.Г.Коджакафалията“ в КЦ „Морско казино“ от 10.30 до 19.00 часа всеки бургазлия и гост на града има възможност безплатно да се запознае отблизо с бойните подвизи и победи на полка на Нейно Величество Царица Елеонора.
Изложбата включва уникални документални кадри, предмети и оръжия, проследяващи героичните исторически събития от периода на Балканската война през 1912 – 1913 г.
„Днес, 100 години по-късно, ние се връщаме назад към спомена за подвига, славата и величието на бойците от героичния 24 – ти Пехотен Черноморски полк. Надявам се много жители и особено ученици, да посетят изложбата и научат повече за героите от полка.“, сподели кметът Димитър Николов.
Той, областният управител Константин Гребенаров и директорът на Националния Военноисторически музей в София Соня Пенкова бяха сред първите посетители на историческата експозиция.
В изложбата могат да се видят знамето на 24-ти полк, пелерината на Царица Елеонора, акселбант на командира на полка Христо Недялков, офицерска шашка /сабя/, използвана в боевете при Чаталджанските позиции, орден „За храброст“ IV-та степен, връчван на офицерския състав за превземането на Одрин, револвери Смит и Уесън, пистолети Люгер, карабина Манлихер, пушка Мартини-Маузер и редица др. оръжия и предмети, принадлежали на офицерите и войниците от полка.
Експозицията гостува на морския град по покана на Община Бургас, със съдействието на Националния Военноисторически музей в София и е част от поредицата събития, с които ще бъде отбелязана 100 – годишнината от Балканските войни.

Сподели в: