Съвременно руско кино на 12 юли – Андрей Звягинцев

В модула „Съвременно руско кино” среща с творчеството на Андрей Звягинцев

 Руският режисьор Андрей Звягинцев се отличи с награда от Кан-2014 (съсценарист на Звягинцев е Олег Негин) за филма „Левитан”. Всички очакваха,че филмът му „Левитан” ще грабне „Златна палма”, но днес Кан е все по-често политика и стратегически отношения, отколкото реалистично отразяване на ситуацията в съвременното кино.

На 12 юли в обичайния час (10.00) отдел „Изкуство” на Регионална библиотека „Пенчо Славейков”- Варна ще бъде домакин на кинолектория, посветена на интересния творчески път на руския режисьор. Публиката ще види откъси от филмите му „ Завръщане”, „Изгнание”, новелата му включена в филма „Ню Йорк, обичам те!” и ще концентрира вниманието си върху филма му „Елена” (2011).  Модератор на събитието е театралният режисьор и критик Елица Матеева.

Андрей Петрович Звягинцев е роден на 6 февруари 1964г. в Новосибирск. През 1984 г. завършва театралното училище в родния си град, а през 1990 г. завършва актьорско майсторство в ГИТИС. Като актьор играе предимно в независими театрални проекти, играе епизодични роли в няколко руски телевизионни сериали. 2000 г. дебютира като режисьор в телевизията, но пълнометражната му първа творба „Завръщане” от 2003 г. му носи неочаквана слава-попада в официалната селекция на фестивала във Венеция и печели „Златен лъв”, филмът се отличава и с още една награда от същия форум: „CinemAvvenire” за най-добър филмов дебют. „Завръщане” се отличава с награда „Феликс”, връчена от Европейската киноакадемия в категория „ Европейско откритие на годината”. Дебютният филм на Звягинцев се отличава с 28 награди, показван е в 73 страни. След дебютната сензация, Звягинцев реализира филма „ Изгнание” от 2007г. Последният  се радва на ласкав прием от международния фестивал в Москва – „Изгнание” се сдобива с награда на федерацията на руските киносалони, която определя филма за най-добър филм от руския киноафиш, а журито в Кан награждава актьора от филма Константин Лавроненко с приз за най-добра мъжка роля. Кинотворбата му „Елена” от 2011г.  се оценява високо, а отличията: награда на журито в конкурсната програма „Особен поглед”- Кан, Гран-при от фестивала в Гент, руската награда „Ника” в категория за най-добра режисура.

Сподели в: