Съвременното руско кино на "Киномания 2009"

Руското кино бележи своя възход през последните години, като освен да печели награди, пълни и киносалоните с мащабните си продукции. В тазгодишната филмова селекция на Киномания 2009, руските заглавия са три – епосът "Адмиралът", "Цар" и екранизацията по повест на Н. Гогол "Тарас Булба".

И трите филма са сред най-пищните руски екранизации, като "Адмиралът" е и един от най-скъпите филми (20 млн. долара), които Русия е правила.

"Адмиралът" е филм за живота и любовта на адмирал Колчак към съпругата на негов подчинен. Действието се развива на фона на падането на Руската империя, двете революции от 1917г. и Гражданската война. Филмът е дело на режисьора Андрей Кравчук, като освен на батални сцени, той е наблегнал и на романтичната връзка между две обречени души…
Главната женска роля е поверена на новия руски секс символ Елизавета Боярска.

Руската драма може да гледате на 19 ноември (четвъртък) от 20.30 часа в Дом на киното и на 24 ноември (вторник) от 21.00 часа в Евро синема.

Епосът "Цар"
Историческият епос, дело на Павел Лунгин, представя поствоенна Русия в 16 век, когато царства Иван Грозни. Страната тъне в глад и разруха след поредната война. Единственият, който дръзва да надигне глас срещу всесилния цар, е неговият приятел от детинство – митрополит Филип. Това е и последната роля на големия актьор Олег Янковски.
Лентата е заснета от оператора на Клинт Истуд – Том Стърн

Премиерата на епоса "Цар" е тази вечер, 18 ноември от 19.00 часа в зала 1 на НДК, и ще има още една прожекция на 25 ноември от 18.30 часа в Дом на киното.

Последното руско заглавие от фестивала Киномания 2009, е "Тарас Булба". Филмът е екранизация по повест на Николай Гогол. Участва актьорът Владимир Вдовиченков, известен от сериала "Бригада".

"Тарас Булба” отвежда зрителите в епохата на войните между казаци и поляци, когато синът на Тарас Булба се влюбва в полска принцеса. Филмът е логично продължение на редицата екранизации, осъществени от Бортко досега. Неговите ленти "Кучешко сърце" и "Майсторът и Маргарита", заснети по едноименните произведения на Булгаков, а също и "Идиот" по романа на Достоевски, са изключително популярни сред зрителите.
Филмът ще се прожектира на 26 ноември от 21.00 часа в кино Люмиер и на 30 ноември от 21.15 часа в Евро синема.

***
Дон Жуан открива "Киномания 2009"
Филм на Леонардо Ди Каприо открива фестивала „Един свят”

Сподели в: