Съвременна скандинавска литература: "Човекът, който не беше убиец"

Започва новата серия на издателство ЕРА  „Северно сияние”. В нея читателите ни ще открият някои от най-ярките представители на съвременната скандинавска литература.

На 6 юли на книжния пазар ще излезе „Човекът, който не беше убиец” от писателите Юрт и Русенфелт (440 страници, корична цена: 16,99 лв.). Изданието е забележително и с това, че има предговор от главния редактор на издателство Веселина Михова.

Юрт и Русенфелт се радват да световен успех, по книгите им е заснет хитовият минисериал „Себастиан Бергман”, а двамата са сценаристи и на популярния вече в България сериалМостът”.

Повече за книгата:
 
Дори и най-тъмните тайни няма да останат потулени завинаги.
Защото най-дълбоките ни страхове ще ги изкарат на светло…
 
Младежът Рогер Ериксон от провинциалното градче Вестерос изчезва безследно. След няколко дни бездействие, местната полиция решава да организира претърсване, което приключва със стряскащо откритие – тялото на Рогер е намерено в горското тресавище.
Случаят е поет от Националния отдел за разследвания на убийства начело с Торкел Хьоглунд. Но в града той изненадващо среща стар познат… Себастиан Бергман. Брилянтен криминален психолог, топ експерт по серийни убийци. Всеизвестен женкар. Арогантен и силно недолюбван от колегите си.

Бергман е в града, за да се разпореди с имуществото на майка си след смъртта й.  Той се е оттеглил от полицията след трагичната загуба на семейството си. Но сега Себастиан отчаяно търси достъп до полицейските досиета поради лични мотиви и се съгласява да помогне на разследването. Екипът не е особено ентусиазиран. Ала доказаният професионалист Бергман е незаменим. Защото в малкия град има не една покварена душа…
 
"Човекът, който не беше убиец” е първият роман със Себастиан Бергман в главната роля. Необичайно динамичен, богат на плътни колоритни образи и със силни социални послания, „Човекът, който не беше убиец” разчупва клишетата в жанра, постига внушителен международен успех и е преведен на двайсет езика. А авторите  заемат достойно място в лигата на Ю Несбьо и Стиг Ларшон.
Юрт и Русенфелт са сценаристи на хитовия минисериал „Себастиан Бергман” (адаптация по първите романи от поредицата), както и на популярния вече в България сериал „Мостът”.
 
За авторите
Микаел Юрт винаги е обичал книгите и филмите. Днес той е един от най-талантливите скандинавски сценаристи и продуценти, един от основателите  на успешната продуцентска компания Tre Vänner. Юрт обича да експериментира и е пробвал перото си във всякакви жанрове: от комедия и драма до хорър и трилър.
 
Ханс Русенфелт е работил като дресьор на тюлени, по-специално морски лъвове, шофьор, учител и актьор. През 1992 г. започва да пише за телевизията. Сценарист е на 20 сериала и е работил като радио и телевизионен водещ. Обожава да пише, да играе на видеоигри и да прекарва достатъчно време със съпругата и трите си деца.

Предговор:

Скъпи читатели,
 
През ръцете – и очите- на всеки редактор минават стотици ръкописи годишно, за да избере тези, които ще предложи на вас, най-верните приятели на добрата книга. Както се досещате, повечето от текстовете никога не стигат до печатницата. Но все пак хилядите прочетени страници се възнаграждават.

И ето сега държите първата книга от новата ни поредица „Северно сияние”, в която ще се запознаете с част от най-ярките представителина съвременната скандинавска литература.

През последното десетилетие писателите от Европейския север, и най-вече от Швеция, превзеха световната литературна сцена. А най-големият принос за този международен успех несъмнено се дължи на авторите на криминални романи.

Съвременните шведски писатели са наследници на богата литературна традиция, умело съчетала предавания от поколения разказвачески талант и изявен социален критицизъм. Техните романи разчупват клишетата на криминалния жанр и изпращат силни социални послания. Оголва се без свян разпада на ценностите в модерното общество, затънало в проблеми въпреки богатството и благополучието си. Стереотипните ни представи за един свят на спокойствие, безгрижие и подреденост, за красивата „северна приказка” се разрушават.

Героите са обикновени хора с провалени бракове, депресия и скучно хоби. Те водят обикновен живот. Понякогасе сриват психически,но сблъскат ли се сжитейска несправедливост са готови да действат. Не, те не са нито обичайните детективи супергерои, нито типичните закоравели престъпници. Всеки от нас може да е на тяхното място.

Първата звезда от нашето „Северно сияние” е „Човекът, който не беше убиец” на шведския писателски тандем Ханс Русенфелт и Микаел Юрт. Романът се радва на международен успех, преведен е на двайсет езика, и по него е създаден също толкова успешен телевизионен минисериал. Ще се срещнете с един от най-оригиналните, чепати и колоритни образи в скандинавската литература – психолога Себастиан Бергман.

Сигурна съм, че и вие ще го харесате. И дори малко ви завиждам, че ви предстои да се запознаете с него.

Приятно четене!
Веселина Михова
Главен редактор
Издателство ЕРА

 
 

Сподели в: