Съвременна българска графика в Бад Щебен

На 22 юли 2007 г. от 11.00 часа в Бад Щебен – Германия, ректорът на Националната художествена академия – проф. Божидар Йонов ще  открие скулптура на св. Пимен Зографски. Пластиката е дарение от НХА на фондация “Шрайнер” и е паметен знак в чест на 110-тата годишнина от създаването на най-старото и най-авторитетно висше художествено учебно заведение в България. Първата подобна пластиката, представляваща бронзова отливка на детайл от известната скулптурата на акад. Иван Лазаров от края на миналата година се намира в двора на НХА. Акцията се осъществява със съдействието на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Р България и е част от мащабна манифестация на съвременно българско изкуство в Германия, започваща от Бад Щебен.

По същото време ще бъде открита и изложбата “Съвременна българска графика”. Изложбата е организирана от г-н Волфганг Шрайнер, съвместно със Съюза на българските художници, Националната художествена академия и е подкрепена от Министерството на културата на Р България и посолството на България в Германия. На официалната церемония на 22 юли ще присъстват: Иван Токаджиев – заместник министър на културата на Р България, проф. Ивайло Мирчев – Председател на СБХ и г-жа Оли Груева – Директор на българския културен институт в Берлин.

Г-н Волфганг Шрайнер
е известен меценат, познавач и почитател на българската графика от последните няколко десетилетия. Той е Доктор Хонорис Кауза на НХА и има огромен принос за популяризирането на съвременното българско изобразително изкуство. Музейната сбирка към неговата фондация притежава стотици графични произведения на няколко поколения български майстори на графиката и е единственият европейски музей, включил в постоянната си експозиция подобно цялостно представяне на българската графична школа.

Настоящата изложба  показва 125 произведения на 72 автори и в продължение на цяла година ще гостува в различни германски градове.

Събитието отбелязва приемането на България в Европейския съюз и е поредното убедително доказателство за универсалните послания на изкуството и смисъла от активен междукултурен диалог.

Сподели в: