Съвместна изложба на Ваня и Марин Подмолови

На 10 декември предстои откриването на изложба живопис на художниците Ваня и Марин Подмолови в галерия Минерва –  Гранд хотел София. Това е втора проява на художниците. Селектирането и концепцията е подобна на първата. Обстановката в хотела е доста по-различна от представата ни за изложбена зала – приглушено осветление, естествени материали, а излагането на картините е на стативи ситуирани артистично и ненатрапчиво.

Авторите показват творби, както от индивидуалните си творчески търсения, така и съвместни – тоест картини рисувани от двамата. В тоя смисъл експозицията е много разнообразна тематично цветово, а и като технология. Абстрактните творби на Ваня излъчват вътрешна светлина и конкретни внушения, загатнати от заглавията им – „Есен”, „Карнавал”, „Странни цветя”.

Марин показва  пейзажи, натюрморти, голи тела и композиции – изпълнени виртуозно и артистично.

Общите им творби батик-енкаустика са доста по-различни. До тук творбите на Ваня бяха джаз ала Гершуин, а Марин рисуваше, отчитайки че преди него е имало импресионисти, символисти, модерна фотография и какво ли още не. Общите им картини (в основата на които са вградени батиците на Ваня) могат да се нарекат ортодоксален джаз, където неръкотворните батикови акварелни участъци контрастират с тъмните релефни пясъчни структури. Подобно на детски ксантов гласец в катедрала до мощен бас профундо. Връзка с традициите ни и възможността за многопланови внушения са подтикнали авторите към решения като „Лазарица”, „Мадона” и т.н. Изложбата може да бъде видяна от 10.12.2007 – 10.01.2008.  

Сподели в: