„Съвет към малките момичета” на Марк Твен излиза за първи път у нас

Титанът на остроумията Марк Твен дава съвети на момиченца. Който познава творчеството на прочутия писател, с основание подозира някаква клопка зад подобно изказване. Авторът на „Приключенията на Том Сойер” я залага през 1865-а, когато написва кратката си история „Съвет към малките момичета”. Капанът щраква две години по-късно с публикуването й и в него падат не само образцови и палави момиченца, но и техните братя, родители, баби, учители.

В него шегобиецът Марк Твен от все сърце дава „съвети” от рода на: да полеете малкия си брат с вряла вода, вместо да го мъмрите или замеряте с кал или пък да пристъпвате към бойни действия със стари хора, чак след като те са започнали първи.

Ясно е, че единствената употреба на подобни препоръки е за развеселяване и за нищо друго!

Досега книгата „Съвет към малките момичета” не е излизала в България. Заслугата за появата й 150 години след първото издание в САЩ е на „Лист”. Амбициозното издателство я пуска в поредицата си „Детски шедьоври от велики писатели” и така отдава почит на автора и творбата му. Преводът е дело на изтъкнатата преводачка Невена Дишлиева-Кръстева, а илюстрациите – на Капка Кънева. Те са осъществени с техниката на хартиената пластика и са не по-малко остроумни от текста. Така българската художничка става съавтор на Твен.

„Съвет към малките момичета” е сред най-ранните истории, които носят подписа на Марк Твен.

Сподели в: