"Събудени сънища" – изложба живопис на Антон Антонов

ГАЛЕРИЯ „АРТ МАРКОНИ“

представя

СЪБУДЕНИ СЪНИЩА

изложба живопис на

АНТОН АНТОНОВ
24 юли- 06 август. 2013
Откриване 18.30 часа 24юли/сряда/ 2013г.

„Един художник от живописното село Крачунка /нейде в централна северна България/ отново ще гостува на своите приятели от галерия „Маркони” във Варна, за да могат те отново заедно да споделят с посветения в тайнството на галерията кръг от почитатели, размисли, прозрения и наслада от Изкуството. Това ще бъде изложба, която ще продължи, доколкото незримото присъствие на автора е твърде живо, развитието и разгръщането на теми, сюжети, образност и личен свят, през усмивки, тъга и възторзи, през наниза от неуловимо отметнати дни, през потока на живота. „Изгубено село”, „Нощ и Ден”, „В ателието”, „Извън ателието” наименоват едно дирене, когато съзнанието свободно сбира парчетата от тебе самия, за да се възторгне на платното идеята за Цъфтежа, Пролетта, Утрото. Защото с върха на четката, едно все още момче, от стъмения вече край на своята градина, рисува отново Нея…“/Атон Антонов по повод изложбата „Събудени сънища“

Трудно може да се коментира след толкова искрено и много поетично споделяне. Ако трябва да определя с какво тази изложба ще е по различна от предишната, изхождайки от видяните / но не всички / творби мисля, че Антон Антонов ни поднася една ферия от меки пастелни тонове, почти в сфумато. Маслената техника е „изменила“ на своята пластичност и с акварелна лекота гали платното. За да подсили и допълни този ефект художникът включва и чисто акварелни творби. „Събудени сънища“ докосва нежно въображаемия ни свят и го примамва далеч от „жегата“ на деня. В него жените са загадъчно прикрили блясъка на погледа си под периферията на широкополи шапки, около цветята се носи усещането за току-що отминал дъжд, светът е напъпил и готов да се роди независимо от нашите страхове, терзания, кризи и световни катаклизми. В този смисъл „Събудени сънища“ не е бягство от действителноста, а поредното ежедневно прераждане, непретенциозно и в същото време съвършенно. Ваня Маркова – галерия „Арт Маркони“

Антон Антонов е роден на 28 юни 1962 г. в София. Детството му преминава в Дряново, където завършва средното си образование в местната гимназия „Максим Райкович". Завършва „Живопис" във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново. Първата му самостоятелна изложба е през 1989 г. в Сливен.

Майсторът на четката има самостоятелни изложби в Полша, Португалия, Италия, Словакия, САЩ, в дом „Витгенщайн" във Виена – Австрия, в Париж. Негови творби са притежание на колекции в Япония, Чехия, Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Турция, Южна Африка, САЩ и др. Живее и работи в Дряново.

„Тази живопис винаги си остава подвластна на цвета, колкото и да е поднесен нюансирано като единна тоналност, даже когато е съставена от драстично контрастни стойности между топло и студено. Тази живопис е поела в себе си всичко ценно, което ни донесе импресионизма като живописна система, основана върху взаимния контраст на цветовете от спектъра, за да го допълни с оная емоционална стихия на чувството, която идва от добре възприетите уроци на експресионизма.”
М. Киров, изкуствовед

Сподели в: