Събраха в книга документалното наследство на Левски

Книга, събрала най-пълното и автентично документално наследство на Васил Левски, ще бъде представена на 15 февруари 2009 г. в Бургас. Събитието ще се проведе в регионална библиотека "П. К. Яворов", а поводът е отбелязването на 137-мата годишнина от обесването на Апостола.

След десетгодишно изследване през юли миналата година излезе от печат II том на книгата „Васил Левски. Документи. Автентичен текст. Исторически коментар”. В Бургас книгата ще бъде представена от д-р Стоян Джавезов – председател на Фондация „Васил Левски” и гл. секретар на Общобългарски комитет „Васил Левски”.

Книгата представлява анализаторски прочит на писменото наследство на Апостола, достигнало до наши дни – писма, автографи, преписи, диктувани текстове и бележки на Левски. Анализите и коментарите в II том заедно с документите, събрани в първата част, отпечатана през 2000 г., представлява не само последната, но и най-пълната и автентична публикация на мислите, словата и посланията на великия българин.

Двутомното издание е най-значимия труд за идеите и делото на Апостола и е резултат от задълбочената работа на редица изтъкнати специалисти, историци и изследователи на Левски. За целта е използвана най-съвременна фотографска и полиграфическа техника, текстовете са с археографски и научен коментар, както и с необходимите помощни приложения.

По този начин завършва дългогодишното събиране и разчитане на цялостното документално наследство на Левски, с което са се ангажирали Общобългарският комитет и Фондация „Васил Левски” и Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий”.

Същата вечер проф. Иван Стоянов ще запознае бургаските граждани с книгата „Любен Каравелов – нови щрихи към живота и дейността му”, посветена на 130 – годишнината от смъртта на големия български писател и революционер.

Организатори на събитието са Община Бургас, Общински комитет „Васил Левски” – Бургас и Регионална библиотека „П. К. Яворов”.

Начало: 18.00 часа
Място: Регионална библиотека „П. К. Яворов” на ул. „Булаир” № 10

Вижте още:
Завърши първият етап от инициативата "Да преброим паметниците на Левски"
Списък на събраните до момента паметници на Апостола

Сподели в: