Събитията в програмата на "Седмици на четенето" 14 – 19 май

Събитята в програмата на „Седмици на четенето“ 14 – 19 май 2012г. 

Точно в 14:00 ч днес, понеделник, 14 май, в ресторант & бар „На седмото неб(ц)е” (площад Славейков 11) стартира „Лесно е да прочетеш книга. Дори на глас” – най-голямото литературно четене, провеждано някога на
територията на България. Денонощен опит за прочит на глас на трилогията „Кръглата риба“ от Момчил Николов. В цифри – 985 страници. Каузата: да докажем, че има много хора, които обичат да четат. Четенето ще продължи и на 15-ти и 16 май.

Ето четящите в първия ден:
14:00 – Момчил Николов
14:30 – Ясен Атанасов
15:00 – Ива Екимова
15:30 – Любен Дилов
16:00 – Койна Русева
16:30 – Ваня Щерева
17:00 – Мира Лазарова
17:30 – Милена Фучеджиева
18:00 – Драгомир Симеонов
18:30 – Гери Турийска
19:00 – Ростислава Генчева
19:30 – Стефан Иванов
20:00 – Искра Ангелова
20:30 – Диана Маркова
21:00 – Михаела Петрова
21:30 – Поли Костова
22:00 – Елена Бърдарска
22:30 – Тома Марков

Най-голямото четене в България ще бъде заснето и излъчено онлайн в реално време на сайта www.biblio.bg

Отново днес, но от 19:00 ч в 65-та аудитория на Софийския университет ще се състои четвъртата среща от форума „При Мамута: учени, поети, музиканти, роботи – срещи около човешкото”, организиран от Миглена Николчина, Камелия Спасова, Мария Калинова и Културният център на СУ „Св. Климент Охридски“. Форумът е посветен на испанската магия и дуенде. Поезия ще чете младия испански поет Хуан Антонио Берниер, неговата четвърта стихосбирка „Дървета с боядисани в бяло стволове” се очаква да излезе скоро на български. Ще последва (внимание…) музиката на Help Мe Jones! Константин Тимошенко, Марий Росен и Андрония Попова – Рони ще добавят още дуенде към събитието. Точно както старият майстор, разказал на Лорка – дуендето идва не от гърлото, а се изкачва от петите нагоре. Вечерта ще завърши с лекция на испанския преводач Пабло Канямарес върху „Философски импликации на втория закон на термодинамиката”.

На 15 май, вторник, в ресторант & бар „На седмото неб(ц)е” продължава „Лесно е да прочетеш книга. Дори на глас” – денонощният опит за прочит на глас на трилогията „Кръглата риба“ от Момчил Николов.

Отново на 15-ти, но от 20:00 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина ще се състои „Поетически трубадурски двубой“ между Радослав Чичев (носител на голямата награда „Южна пролет“ 2012) и Стефан Радев. Техни секунданти ще бъдат съответно Стефан Иванов (победителят на София: Поетики 2012) и Аксиния Михайлова (лауреат на националната таграда за поезия „Христо Фотев“ 2012. Автор на идеята и водещ: Петър Чухов.

Денонощният опит за прочит на глас на трилогията „Кръглата риба“ от Момчил Николов „Лесно е да прочетеш книга. Дори на глас” продължава и на 16 май, сряда, в ресторант & бар „На седмото неб(ц)е”.

Отново на 16-ти май, но от 20:00 ч. на мястото на бившия мавзолей Петър Чухов – глас и китара, Иван Вълев – бас и Гриша Маникатов – барабани ще представят проекта „ЛаТекст“. Целта на „ЛаТекст“ е да съчетае деликатността на поезията с енергията на рока. Да представи стихотворенията в композиции, където текстът плува над музиката или потъва в нея, без да се пее.

Последното събитие за 16-ти е представянето на новия роман на Владимир Левчев „Човекът и сянката“ („Сиела“, 2012), което ще се случи в рамките на програмата „Късна емисия“ на в ресторант & бар „На седмото неб(ц)е” (площад Славейков 11) от 22:00 ч. Владимир Левчев е роден на 17 октомври 1957 г. в София. Автор е на петнайсет стихосбирки, издадени в България и четири, издадени в САЩ, на множество есета, статии и литературни преводи, както и на три романа – „Крали Марко: Балканският принц” , „2084-та” и “Човекът и сянката”. Издавал е списание „Глас” нелегално преди 10 ноември 1989 г. 13 години е живял във Вашингтон, а от 2007 преподава литература и творческо писане в Американския университет в Благоевград. Действието на последния му роман “Човекът и сянката” се развива в България, Америка и интернет.

На 17 май, четвъртък, от 20:30 ч. в клуб „Петното на Роршах“ (ул. Христо Белчев) ще се проведе извънредна „Лига на разказвачите“. Събитието по идея на Катя Атанасова се провежда за 7 поредна година. Всеки има собствена история за себе си, за другите, за малките и големите неща. Всъщност светът ни е пълен с истории, които чакат да бъдат… Темата на извънредната Лига е „Книгата, която…“ Разказвачите, които ще бъдат оценявани от жури в състав Богдан Русев, Катя Атанасова и Радослев Парушев, ги очакват традиционни и нетрадиционни награди.

На 18 май, петък, от 20:00 ч. на Лятната сцена в Борисовата градина ще се състои литературният пърформанс „4 х 4“. 4-ма съвременни български автори на поетични текстове – ЯRсен Василев, Иван Димитров, Миро Христов и Радослав Чичев, стават и техни изпълнители. 16-те стихотворения са подбрани от дебютните им книги, излезли в периода 2009-2012, забелязани както от критиката, така и от читателите. В хода на представлението всеки от авторите чете не само свой текст, но се разменя и с останалите, влиза в чужда самоличност, в друг поетичен свят. Авторска музика и специално участие на чузикантите Ангел Додов („Под дъжда“, „КсеТоФон“) и Любомир Брашненков („Осил Амук“, „Ас“).

Отново на 18 май, но от 22:00 ч. в рамките на програмата „Късна емисия“ на ресторант & бар „На седмото неб(ц)е” (площад Славейков 11), свои произведения ще чете Оля Стоянова. Тя е автор на три стихосбирки – „Фотографии“ (2000 г.), „Проза“ (2002 г.) и „Пътна карта“ (2003 г.), както и един роман – „Лични географии“ (2005 г.) Миналата година излязоха сборникът й с къси разкази „Какво разказват вълците“ и един прелюбопитен „Пътеводител на дивите места“. Текстовете ѝ са превеждани на английски, руски, италиански, чешки, словашки и полски. Оля Стоянова е печелила първи награди за поезия, проза и журналистика. Родена на 14.09.1977 г. в София, завършва „Журналистика“, а след това и „Културология“ в СУ „Св. Кл. Охридски“. Работила е десет години във вестник „Дневник“, преди това е била редактор във в. „Литературен форум“.

На 19 май, събота, от 16:00 ч. при Езерото с лилиите в Борисовата градина стартира „ЛитерПарк“ с участието на Албена Тодорова, Светла Енчева, Лидия Кирилова, Камелия Спасова, Александрина Попова, Крис Енчев, Цвети Бояджиева. Представянето е във връзка с неформалната инициатива „Бос ЛитерПарк“, която комбинира разходка на открито, поезия, приложни и изпълнителски изкуства. Идеята на инициативата е да се разчупи границата между поети и зрители, утвърдени и неутвърдени начини на представяне.

Отново на 19 май, от 21:30 ч. Седмиците на четенето се включват във фестивала Sofia Underground с поетическото риалити на Кристин Димитрова, Ясен Атанасов и Тома Марков “ VIP poetry – силата на словото”.
Събитието, което ще се случи на терасата на галерията на Шипка 6, е “ремикс” на едноименния пърформанс ог 2008 г и е в памет на създателя на Sofia Underground Руен Руенов.

Последното събитие за 19 май стартира в 22:00 ч в ресторант & бар „На седмото неб(ц)е” (площад Славейков 11). Там специално по повод Седмиците на четенето ще има безплатен джаз от новия музикален проект Васил
Пармаков (пиано) и Валентин Геров (виола). Очаква ви същински ураган от музика. „Васил Пармаков е джазов пианист, композитор и текстописец. Ако човек употреби за него думата „талантлив”, рискува да спечели пластмасова малина за най-добро клише, казано през годината. Защото Пармаков не е просто талантлив, талантлив е всеки, Пармаков е Легенда. Наскоро издаде първата си книга „Аз и майор Блюхер”. И тя също вече
стана легенда.” Тома Марков Виолистът Валентин Геров, известен не само като изключителен класически музикант, но и със слабостта си към експериментите извън нея, е роден на 24 февруари 1959 в София. Завършва ДМА в класа на проф. Чиликов и класа по камерна музика на проф. Димов. От 1993 е член на квартет „Димов”, понастоящем – “София квартет”.

Седмици на четенето са нова акция на платформата за съвременно изкуство СОФИЯ: ПОЕТИКИ. Между 11 и 24 май гражданите на София ще имат възможността да се срещнат с над 100 съвременни български писатели, музиканти, актьори, режисьори и публични фигури, които ще се включат в над 20 събития, голяма част от които ще се проведат на открито.

СОФИЯ: ПОЕТИКИ е част от Календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата 2019. Основен партньор на СОФИЯ: ПОЕТИКИ е Фондация „Америка за България”. Фестивалът се реализира с медийното партньорство на БТА и Програмата.

Програма на Седмици на четенето – май 2012

Сподели в: