„Сцена на младия музикант” – руски шедьоври на XX век, Евгени Генчев – пиано

СТОЛИЧНА ОБЩИНА
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА
ФОНДАЦИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
„СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ”
СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ
НДК – КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР СОФИЯ ЕАД

44-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
„СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ”
24 май – 27 юни 2013 г.

„Сцена на младия музикант”

Руски шедьоври на XX век
Евгени Генчев, пиано

16 юни (неделя), зала 9 на НДК,
19.00   часа

Програма

Скрябин
СОНАТА ЗА ПИАНО №3
ПРЕЛЮДИИ ОПУС16
ФАНТАЗИЯ

* * *

Вагнер/Лист- Либестод
ХОР НА ПИЛИГРИМИТЕ ИЗ ОПЕРАТА „ТАНХОЙЗЕР”

Игор Стравински
ПЕТРУШКА

* * *

Eвгени Генчев

На 21 години младият пианист Eвгени Генчев вече е спечелил значителна репутация за себе си като солов изпълнител, участвал във фестивали и конкурси. Изнася концерти в Европа, Великобритания и САЩ.
Роден в Пловдив, Евгени започва да сиври на пиано на осемгодишна възраст. Учи в НМУ „Добрин Петков” в класа на Стела Ослекова. През 2003 се среща с Тамара Подубная, която го кани да се присъедини към нейния клас „Млади таланти” в консерваторията „Принц Клаус” в Хронинген, Холандия. След дипломирането си в музикалното училище в родния си град през 2008 Евгени Генчев постъпва в Кралската музикална академия в Лондон, където започва обучението си при Кристофър Елтън и продължава при Хамиш Милн. Младият пианист участва в европейски фестивали, отличен е с редица награди на международни конкурси, сред които „Николай Рубинщайн” в Париж, Международния конкурс за френската музика в Пловдив, както и конкурса „Мария Юдина” в Санкт Петербург. Eвгени Генчев спечелва първата награда на международния конкурс „Надежди, таланти, майстори” в Добрич-Албена и Голямата награда на фестивала „Петър Велики” в Хронинген, Холандия, през 2006 година. Същата година Евгени Генчев е първият българин, поканен да участва в клавирен фестивал на консерваторията Портланд (Мейн) в САЩ, на който спечелва Excellence Award. Следва участие на Rondo Festival, Бенингтън, щата Върмонт. След като спечелва първа награда на международния клавирен конкурс „Валери Гаврилин” през 2007 във Волоград, Русия, Генчев отново свири в САЩ през юли същата година на международния фестивал „Музика без граници”, който се провежда в Академията във Ветил, Мейн. С LISMA Festival Orchestra под диригентсвото на Аркадий Лайтуш Генчев свири „Карнавал на животните” от Камий Сен-Санс.
Евгени Генчев е отличен с престижната награда на името на Добрин Петков за високи постижения при завършване на музикалното училище в Пловдив през 2008. По-късно той се завръща в Мейн, където прави своя солов дебют. В България е поканен да изпълни Концерт за пиано № 3 от Разманинов с Пловдивската филхармония. През есента на 2008, Евгени продължава образованието си в Кралската музикална академия Лондон с подкрепата на Marjorie Trust.
Следва нова покана за Gould Academy във Ветил, Мейн през май 2009, където пианистът изнеся рецитал и концерт в Луистън. През юли 2009 той отново участва във фестивала „Музика без граници” в Gould Academy, като се представя с много концерти, включително цял солов рецитал. През октомври 2009 Генчев свири Концерт за пиано № 23 (K. 488) от Моцарт с Бургаската филхармония с диригент Левон Манукян, а през декември 2009 деютира със солов рецитал в залата на Варшавската филхармония. През февруари 2010 изнася рецитал в AEZaal (Hall), Хронинген (Холандия). През пролетта на 2010 изнася солов рецитал в рамките на обедните концерти в църквата „Сейнт Джон”- Лондон, дебютира в
Камерната зала на Санкт-Петербургската филхармония, изнася рецитал в българското посолство в Лондон. През лятото на 2010 Генчев изнася редица концерти в различни градове в щата Мейн, САЩ. По-късно през лятото, той се изявява на различни сцени в Холандия.
Евгени Генчев участва в майсторски класове, ръководени от пианисти като Антон Диков, Лесли Хауърд, Борис Петрушански Татяна Подубная, Борис Романов, Жак Рувие, Владимир Троп и др.
Значителният международен и професионален опит на Евгени Генчев са стъпка към следващата фаза на кариерата му на пианист. Многобройни са поканите за участие в концерти по всички краища на света, където той демонстрира прекрасна техника перфектно балансирана с мощна музикалност, чувствителност и проницателно тълкуване на произведенията от голямата клавирна литература.

ОЧАКВАЙТЕ!

18 юни (вторник), зала 9 НДК, 19.00 часа
„Майстори на камерната музика”
Духов квинтет „Пилекадоне”
В програмата:
Д. Мийо, П. Хиндемит, Б.Холсомб, Д. Агай

18 юни (вторник), зала „България”, 19.00 часа
„Годишнини”
45 години Хор на Софийските момчета
Концерт
„На крилете на младостта”
диригент: Адриана Благоева
В програмата:
Й. С. Бах, Р. Вагнер, Чесноков, К. Дженкинс,
Ф. Павлов, М. Букурещлиев, Н. Кауфман

Сподели в: