"Сцена на младия музикант" концерт на Руслан Апостолов в зала "България"

На 23 юни (събота), в камерна зала „България” (София), от 19.00 часа, ще се състои концерт „Сцена на младия музикант” на Руслан Апостолов (цигулка), с участието на Зорница Радионова (пиано). Концертът е част от 43-тия международен фестивал Софийски музикални седмици 23 май27 юни 2012 г.

Съорганизатори: Министерство на културата, Столична община и Софийска филхармония.

Цигуларят Руслан Апостолов завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Йосиф Радионов. Понастоящем е студент във Висшата академия за музика – Сион (Швейцария) в класа на проф. Серджу Швартц. Лауреат е на национални и международни конкурси, между които: конкурса за цигулари „Проф. Недялка Симеонова“, където печели втора и специална награди; конкурса „Надежди, таланти, майстори“ – първа награда; Академичен конкурс за изпълнение на каприз от Паганини – трета награда; конкурса за цигулари „Васко Абаджиев“, където печели специалната награда и др. Той посещава много майсторски класове, ръководени от проф. Минчо Минчев, проф. Фредерик Пеласи, проф. Емил Камиларов и проф. Дина Шнайдерман, проф. Бартоломей Нижол, проф. Серджу Швартц.
Руслан Апостолов се изявява като солист на оркестри у нас и в чужбина. Изнася редица рецитали, като първият му е на десетгодишна възраст. Участва в концерти в цигулково дуо с проф. Йосиф Радионов.

Пианистката Зорница Радионова завършва ДМА „П. Владигеров” в класа на проф. Лили Атанасова. Тя е лауреат на конкурса „Панчо Владигеров” 1995 в гр. Шумен, на който е отличена със специалната награда за най-добро изпълнение на Третия клавирен концерт от Владигеров.
Соловият й репертоар включва виртуозни произведения от Шопен, Брамс, Чайковски, Равел, Владигеров и др. Реализирала е множество солови записи в БНР и БНТ, както и компактдискове със съвременна българска и немска музика. Като дуо с цигуларя Йосиф Радионов има осъществени няколко компактдиска с разнообразен репертоар, както и участия в множество концертни рецитали у нас, в повечето европейски страни, САЩ, Турция, Русия и Южна Африка.
Освен активно концертиращ пианист, Зорница Радионова е педагог в НМА „П. Владигеров”. Многократно участва в международния фестивал „Софийски музикални седмици”.

Програма:

Джузепе Тартини
СОНАТА В СОЛ МИНОР „ДЯВОЛСКИТЕ ТРИЛЕРИ”
(редакция Ф. Крайслер)
Larghetto affettuoso
Allegro
Andante-Allegro-Adagio

Лудвиг ван Бетовен
СОНАТА № 5 OP.24 ВЪВ ФА МАЖОР
„ПРОЛЕТНА”
Allegro
Adagio molto espressivo
Scherzo. Allegro molto
Rondo. Allegro ma non troppo

* * *

Пабло Сарасате
ФАНТАЗИЯ ПО МОТИВИ ИЗ ОПЕРАТА „КАРМЕН”

Хенрик Виенявски
КОНЦЕРТНА ПОЛОНЕЗА В РЕ МАЖОР ОПУС 4

Панчо Владигеров
„РАПСОДИЯ ВАРДАР”

Още на Kafene.bg:

"Майстори на камерната музика” – концерт на композитора Цветан Добрев

Константин Лифшиц свири за първи път в България в дуо с Иво Върбанов

Сподели в: