„Сцена на младия музикант” – клавирен рецитал на Филип Иванов

СТОЛИЧНА ОБЩИНА
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА
ФОНДАЦИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
„СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ”
СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ
НДК – КОНГРЕСЕН ЦЕНТЪР СОФИЯ ЕАД

44-ти МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ
„СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ”
24 май – 27 юни 2013 г.

„Сцена на младия музикант”

Клавирен рецитал на
Филип Иванов 

14 юни (петък), зала 9 на НДК
19.00  часа

Програма

Johann Sebastian BACH/Feruccio BUSONI
Ciaconna in d minor BWV 1004

Joseph HAYDN
Sonata in C Major Hob.XVI:50
Allegro
Adagio
Allegro molto

Ludwig Van BEETHOVEN
Sonate in C Major op.2/3
Allegro con brio
Adagio
Scherzo. Allegro
Allegro assai

Franz LISZT
Après une lecture de Dante S.161/7
Fantasia quasi sonata

* * *

Филип Иванов

Белгийският пианист от български произход Филип Иванов е роден през 1988. Едва деветгодишен дебютира като солист на оркестър с Моцартовия клавирен концерт KV 467. Въпреки младостта си, в досегашната си кариера е свирил с престижни оркестри като Кралската Фламандската филхармония, Брюкселската филхармония, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Нов симфоничен оркестър и Симфоничния оркестър на БНР. Иванов участва в много концерти и фестивали в Европа, САЩ и Канада, включително Palais Des Beaux Arts в Брюксел, MIDEM 2004 в Кан, Classical Music Festival Castell Santa Florentina в Барселона, Orford Festival в Монреал, Фестивал на камерната музика в Отава. Пианистът се представя в „Музикални съкровища от България” в Ню Йорк – Carnegie Hall през 2009 година.
Филип Иванов е лауреат на конкурса на Белгийското радио и телевизия „Тенуто” през 2002 в Брюксел, в резултат на което представят Белгия през 2004 година на EBU – Млади музиканти на Евровизия в Люцерн. През юни 2010 е обявен за победител и носител на наградата „Силвио Бенгали” на Международния клавирен конкурс в Pianello Val Tidone (Италия). Носител е и на награда „Шопен” на едноименния конкурс състоял се в рамките на Лятната академия в Залцбург през 2010 година. В Академията получава и наградата за „най-добър солист” и е включен в Концерта на лауреатите на Залцбургския фестивал.
През август 2012 Филип е избран за финалната фаза на 59-тия Международен конкурс за пианисти „Феручо Бузони”, която ще се проведе през август 2013 година. През март настоящата година, спечелва трета награда на 17-тия Международен клавирен конкурс Хамамацу в Япония.
През 2008 Филип Иванов завършва магистърска степен с отличие в Кралската консерватория в Брюксел като студент на Даниел Блументал. Между 2004 и 2006 посещава класове по пиано на Международната академия Incontri Col Maestro в Имола (Италия) под ръководството на Борис Петрушански, Луис Лорти, и др. Работил е на майсторски класове със Золтан Кочиш, Даниел Полак, Йефим Бронфман, Сергей Бабаян и Борис Берман.
От 2011 Филип Иванов е приет в университета „Моцартеум” в Залцбург (Австрия) като аспирант на Павел Гилилов.

Сподели в: