„Сцена на вековете” 2009 на Царевец

Ако все още не сте решили как да организирате своята почивка, ако обичате да пътувате и сте запалени любители на операта и балета – ние ще Ви помогнем да сбъднете част от Вашите хубави сънища и да направите своя избор! Защото можем да Ви предложим вълнуващи преживявания на едно необикновено място, което носи в себе си цялата мъдрост на вековете и непреходността на усещането за национална принадлежност. Старата столица на България Велико Търново покорява със своята атмосфера и дух на родолюбие, със своята уникална архитектура и царствена монументалност. Хълмът Царевец е не само историческа забележителност, той е сцена, на която са се разигравали истински битки, които са променяли историята на България. Царевец е един от най-ярките символи на българщината.

Това е мястото, което преди повече от 20 години се превърна в арена на исторически събития, пресъздадени от незабравимите постановки на Пламен Карталов – оперите „Ивайло” и „Цар Калоян”. Царевец оживя в „Сцена на вековете” – уникален български оперен фестивал на открито, който няма аналог в света. И това е мястото, което трябва да посетите, за да забравите за няколко часа за своите проблеми и да се почувствате по-горди, че сте българи, да усетите съприкосновението с историята и голямото изкуство.

Велико Търново 7-16 август 2009, 20.00 ч.

Фестивалът:
Тази година „Сцена на вековете” ще се проведе в началото на месец август с участието на звездни солисти, фестивален оркестър, хор и балет на Софийската опера. В седем поредни вечери – от 7 до 16 август отново търновци и гостите на Старопрестолния град ще аплодират спектаклите на Софийската опера – историческите опери „Княз Игор” и „Цар Калоян”, както и балетът „Зорба Гъркът”.
На 7, 8 и 9 август, от 20.00 ч. ще бъде представена операта “Княз Игор” на А. П. Бородин. Суперпродукцията е под режисурата на Пламен Карталов, автор на декора е Борис Стойнов, а на костюмите Светла Калайджиева. Диригент Григор Паликаров. В ролята на Княз Игор – Александър Крунев и Владимир Опенко, Ярославна – Ирина Дац, Княз Галицки – Петър Найденов, Кончаковна – Елена Маринова, Кончак – Петър Бучков.
На 11 август, 20.00 ч. публиката на Царевец ще има възможност да се наслади на балета “Зорба Гъркът”, който е един от най-успешните авторски спектакли на хореографа Лорка Масине в световен план по музика на Микис Теодоракис. В ролята на Зорба танцува Росен Канев, Джон – Никола Хаджитанев, Марина – Сара-Нора Кръстева, Йоргос – Кирил Иванов, Мадам Ортанс – Мария Илиева.
На 14, 15 и 16 август, 20.00 ч. – след 22 г.,  на историческия хълм отново ще бъде поставена операта “Цар Калоян” на Панчо Владигеров. Режисьор на новата постановка е Пламен Карталов. Идеята на мега режисьорът е максимално да се използва автентичния декор на хълма Царевец, като част от историческите събития, залегнали в либретото на оперния шедьовър. Либретото на операта е на Фани Попова-Мутафова и Николай Лилиев, по романа на Фани Попова-Мутафова “Солунският чудотворец”. В ролята на Цар Калоян – Бисер Георгиев и Иван Кабамитов, Мария – Радостина Николаева, Балдуин – Костадин Андреев. Диригент Цанко Делибозов.   

Да си припомним:
През септември 2008 година Софийската опера откри своя сезон на хълма Царевец във Велико Търново.
Преди 24 години Пламен Карталов постави за първи път на Царевец операта „Ивайло” от Марин Големинов и сложи началото на фестивал на открито под респектиращото наименование „Сцена на вековете”. Две години по-късно на Царевец бе представена операта „Цар Калоян” от Панчо Владигеров. На 12 септември 2008 година „Сцената на вековете” на историческия хълм Царевец във Велико Търново преживя своето Възраждане. След дълга  пауза Дворецът на царете се огласи от грандиозното произведение на Пучини операта „Турандат”. С благословията на кмета на Община Велико Търново д-р Румен Рашев, Министерството на културата и Туристическа агенция Царевград-Търнов се възстанови фестивалът на открито, който организаторите заслужено свързват с името на неговия създател Пламен Карталов. По повод  100 години от обявяването на Независимостта на България режисьорът трябваше в кратки срокове да подготви програмата за тридневен фестивал на  открито с участието на Софийската опера. Построена бе специална сцена на височина повече от 6 метра, сценичното пространство бе овладяно в хармония с  автентичната историческа среда, над 1500  зрителски места бяха разположени около сцената и в подножието на Патриаршеската църква.
Втората вечер (13 септември, от 20.00ч.) бе посветена на 100 годишнината от рождението на големия български композитор Марин Големинов. Независимо от влошените метеорологични условия бе представена видео прожекция на фрагменти от неговата опера „Ивайло”, поставена преди 23 години за първи път на тази сцена. Ретроспекцията ни върна в годините на паметното начало на „Сцената на вековете”. Внучката на композитора Лили Големинова бе специален гост на вечерта. Дъждът не обезкуражи публиката, която търпеливо изчакваше подходящия момент да започне балетната вечер. Балет „Арабеск” изпълни под дъжда огненото „Болеро” на Морис Равел.
Закриването на фестивала бе в неделя, 14 септември, от 20.00 часа  със „Зорба Гъркът” с участието на звездите на Националния балет.

Сподели в: