Сцена-книга се разтваря във Варна за приказката „Вълшебното огниво”

Андерсеновата история за деца и родители е разказана от режисьора Георги Михалков и сценографите Огняна Серафимова и Мира Петрова. Премиерата е на 26 октомври в Държавен куклен театър Варна

В Кукления театър на Варна този сезон излиза пред публика пленителната приказка на Ханс Кристиян Андерсен за премеждията на уволнения войник и необикновено огниво. Сцената се разтваря страница по страница и декор по декор с идеята за огромна книга, която ту е гора, ту град, ту царски замък. Драматизацията и сценичната адаптация са на Георги Михалков, а визуалните решения – сценография и кукли – на младия тандем Огняна Серафимова и Мира Петрова. Огняна и Мира създават уникални кукли, които изглеждат като нагънати от хартия. Оригиналната музика е написана от композитора Иван Драголов, а в изпълнението й се включват Стоян Янкулов-Стунджи, Веско Койчев, Краси Добрев и Малина Михалкова.
„Вълшебното огниво” е постановка за деца над 7 години и техните родители.
Режисьорът Георги Михалков обяснява, че самата приказка е много кратка: „ Андерсен понякога има царствено пренебрежение към детайла. Ние разгърнахме тази история в представление дълго около час. Диалозите водят мисълта „Внимавай какво ще си пожелаеш, защото то ще се сбъдне”. За опорна точка ми е служила друга хубава и не толкова известна Андерсенова приказка – „Ботушите на щастието”. В нея всички възможни желания, които някой си пожелава, превръщат живота му в ад. До момента, в който ботушите попаднат на краката на следващия.” Режисьорът Георги Михалков признава още, че репликите във „Вълшебното огниво” са плод на негови хрумвания и на импровизации на актьорите. „Избирал съм диалози и ситуации, за които сме си стиснали ръцете с артистите. Екипът е чудесен, познаваме се не от вчера и целият процес на създаване беше удоволствие”, обобщава Георги Михалков. В Кукления театър на Варна той е създал свои версии на „Меко казано” от Валери Петров и „Моцарт и Салиери” от Пушкин. Неговата естетска постановка „Цветята на малката Ида” се радва на огромен зрителски успех и е в афиша на театъра и през този сезон.
Огняна Серафимова и Мира Петрова се срещат в класа на проф. Красимир Вълканов в НАТФИЗ, а на създаване на кукли ги учи Васил Рокоманов. „Приказките на Андерсен са мъдри, философски, тежки – смята Огняна, – щастлива съм, че можем да работим по тях. Избрахме да направим така, че героите да живеят в разгъваща се книга – подобно на книгите за деца. Усещането за хартия беше водещо, затова и куклите ни са геометризирани, като сгънати от лист хартия.” „Тръгваме от декора, от който осветлението вади обеми. Куклите наистина изглеждат като хартиени. Самата мимика на лицата им се постига по по-различен начин от познатия досега. Смятам, че ще изненадаме и малки, и големи”, казва Мира Петрова.
В ролите влизат с ентусиазъм и много лично отношение към Андерсен любимите на варненските деца куклени актьори Боян Стоянов, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Екатерина Василева, Красимир Добрев, Евгения Василева, Галин Гинев, Емилия Петкова, Таня Жекова, Живко Жеков, Гергана Господинова.
Премиерата е на 26 октомври. Тя става възможна благодарение на програмата „Варна – територия на творчеството” на Община Варна. С новото заглавие Държавен куклен театър Варна отбелязва 60-та годишнина от създаването си. Държавен куклен театър-Варна празнува 60-ия си рожден ден с афиш от 30 заглавия за различни възрасти. Трупата постоянно получава признание за своя висок професионализъм с покани за най-престижните куклени форуми в света.

Сподели в: