СФФ открива с българския филм "Зад кадър"

Над 100 игрални филма, 30 документални и 50 късометражни ленти ще могат да видят киноманите на 14-ия София Филм Фест.

Престижният фестивал, който наскоро получи акредитация от FIAPF (Международна Федерация на Асоциациите на филмовите продуценти) в категорията "специализиран състезателен фестивал", ще се проведе в дните 5-14-25 март 2010г.

За първи път тази година освен традиционните издания на фестивала в Бургас и Пловдив, ще има прожекции и в над 10 други града, сред които Благоевград, Стара Загора, Русе, Сливен, Габрово.

Поредното издание на СФФ ще бъде открито официално на 5-ти март в зала 1 на НДК от 19.30 часа, с премиера на българския филм "Зад кадър", дело на Светослав Овчаров. Главната роля във филма се играе от Иван Бърнев, който участваше и в миналогодишната премиера на откриването на феста – "Козелът" на Георги Дюлгеров.
На откриването ще бъде връчена и наградата на София на Божидар Петков от кмета на столицата г-жа Йорданка Фандъкова.

Тази година специален акцент в програмата на феста ще бъдат българските филми, което не е случайно, тъй като 2010-а е определена като годината на бг киното.

Както всяка година досега, директорът на феста – Стефан Китанов и екипът му са се постарали да не пропуснем най-интересното в света на киното, независимо от финансовата криза. Селекцията на 14-ия София Филм Фест е изключително разнообразна, като ключови акценти са британското, шведското, немското и френското кино. За първи път тази година, специален партньор на фестивала е испанският институт "Сервантес-София", като също ще бъдат представени филми от испанскоезични държави. Перлата в испанската програма е последният филм на Педро Алмодовар – "Прекършени прегръдки", с участието на неговата муза Пенелопе Круз.

За осми път по време на фестивала ще бъде връчена и наградата за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори филм на режисьори от цял свят). 12 филма от Аржентина, България, Великобритания, Испания/Уругвай, Канада, Полша, Румъния, Русия, САЩ, Сърбия, Франция, Хърватия ще се сътезават за Голямата награда.

Специално за феста, се очакват да пристигнат над 200 чуждестранни гости. Своите най-нови филми лично ще представят режисьорите Сърджан Драгоевич ("Свети Георги убива змея"), Пол Морисън ("Шепа прах: Младите Дали, Лорка, Бунюел"), Тони Палмър, Сергей Соловьов, с чийто филм "Анна Каренина" ще бъде закрит СФФ.

Кадър от филма "Анна Каренина"

Една изключително приятна среща очаква родните меломани – композиторът на филма "Прешъс", българинът Марио Григоров ще бъде специален гост. Марио е автор на саундтрака на един от най-сериозните фестивални филми тази година, който жъне международни успехи и е с няколко номинации за "Оскар".
"Прешъс" ще може да гледате на 14 март 2010г., когато Марио Григоров ще изсвири на живо някои от песните във филма.

Кадър от филма "Прешъс"

За втора поредна година ще се състои и международния документален конкурс, чиято филмова селекция е дело на режисьорите Борис Десподов и Андрей Паунов. Програмата включва 11 филма, като българският представител е "Роднини", с режисьор Иглика Трифонова.  Журито включва чешкия режисьор Ян Шикъл, Хайме Норуега и Боряна Пунчева.
От документалната програма може да очакваме "адски прятни филми", както сам се изрази Андрей Паунов.

Билетите за СФФ вече са в продажба – цените в делничните дни преди 17.00 и след 21.30 часа е 6.00 лв. / 4.00 лв., като при закупени над 10 билета се променя на 5.00 лв. / 3.00 лв.

Кино залите, в които може да гледате над 180 филма от програмата, са Зала 1, кино „Люмиер”, Дом на Киното, кино „Одеон” и Френския институт.

***
Девет филма ще се състезават в Балканския конкурс на София Филм Фест
Българското кино на 14-ия София Филм Фест
Номинациите за "Оскар" 2010

Сподели в: