Супертъжна истинска любовна история

Той е роден в Ленинград през 1972 г., но това не пречи днес, четирийсет години по-късно, да е популярен като първия американски писател, носител на наградата „Удхаус“ за хумористична литература през 2011.

Гари Щейнгарт
живее в Ню Йорк – там отглежда шеметното си въображение, в резултат произведенията му са преведени на повече от 20 езика. Романът „Абсурдистан“ (2006) зае престижна позиция в класацията на „Ню Йорк Таймс“, а издания като списание „Тайм“, „Уошингтън Поуст“ и „Чикаго Трибюн“ го провъзгласиха за най-добра книга на годината.

„Супертъжна истинска любовна история“
(превод: Венцислав К. Венков, стр. 344, цена 18 лв.) е последното предизвикателство на Щейнгарт – сатирично приключение, обладано от тъжен, чистокръвен, „съвсем истински“ любовен копнеж. Щура постапокалиптична история, задействана от обсесии като здравето и политическата коректност.

В Ню Йорк на близкото бъдеще доларът е обвързан с китайския юан, а един най-обикновен притеснен човек, висок метър и седемдесет и пет, с леко тревожен индекс на телесната маса (и с нисък рейтинг на персонален сексапил) е влюбен в младата Юнис Парк.

Гари Щейнгарт
за раздвоението на личността и последния си роман:

„Когато си имаш „Бащи и деца“ на Тургенев и „Дамата с кученцето“ на Чехов, за какво ти е демокрация? Стой си вкъщи и чети“.

„Не ни остана настояще, приятелю, всеки ден излиза нов таблет, ново приложение, нова технология за прахосване на деня и живота“.

„Всъщност значителна част от тази „Супертъжна истинска любовна история“ се случва в Индия и аз нямам никаква, ама никаква представа какво става там“.

Сподели в: