"Суматоха" с премиера в театър "София"

Под бурни аплодисменти и след 16 години пауза отново изгря на голяма сцена пиесата "Суматоха", дело на един от най-обичаните български писатели – Йордан Радичков. Премиерата се състоя на 16 февруари, в театър "София".

Поставена за първи път през далечната 1967г., пиесата проправя своя път към публиката с комичните си, леко глуповати, но толкова разпознаваеми герои.

Радичков, който "лее" образи, често е споделял, че не пише за конфликтите, а за живота. В този спектакъл наслада са прекрасно изградените от актьорите образи, които с хумор и лека насмешка насочват фокуса към сериозните неща.

Актьорско представление, може би за някои критици разглеждано като абсурдна комедия, но в основата си остава притча за човешката душа и отношенията ни един към друг.

Играна дълги години в Сатиричния театър, този път сцената си за "Суматоха" предоставя театър "София". Режисьорът е млад – Боян Иванов, музиката е от електронни звуци, но образите са същите.

Поверена в ръцете на немския възпитаник Боян Иванов, пиесата има своето модерно звучене. Сценографията и костюмите са в стил second hand, защото както самият Боян споделя, животът ни е все по-често под знака на втората употреба. Дрехите ни, колите, поведението, емоциите – все повече се износват и остаряват. България сякаш изчезва в периферията на Централна Европа, хората й – също. Но дали това е възможно да се промени в Суматохата, можем да кажем само ние…

Пиесата "Суматоха" е писана от два пъти номинирания за Нобелова награда за литература Йордан Радичков, през 1967г. Текстът досега е превеждан на полски, френски, руски и немски.

Ролите в спектакъла са поверени на актьорите Калин Врачански, Михаил Милчев, Николай Върбанов, Ивайло Герасков, Росен Белов, Пламен Манасиев, Сава Пиперов, Мартин Гяуров, Николай Антонов, Милен Николов, Майя Остоич и Биляна Казакова-Угринска.

Премиерно може да гледате постановката на Голяма сцена в театър "София" на 24 февруари от 19.00 часа.

Сподели в: