Стъклен фестивал – изложби, лекции, демонстрации

На 14 октомври в София се открива Фестивал за художествено стъкло. Първата по рода си такава проява ще продължи до края на октомври с разнообразна програма от изложби, лекции и демонстрации.

Участват 19 чуждестранни и 16 български автори, чиито работи ще бъдат представени в изложби в Склада (откриване 14 октомври), галерия "Аросита" (откриване 18 октомври) и галерия "Витра" (откриване 20 октомври).

Основната цел на Фестивала е да покаже както пред специализираната, така и пред широката публика работата със стъкло като съвременен художествен материал, който днес намира приложение в сфери от дизайна и архитектурата до изящните изкуства.

Стъкленият фестивал е организиран от the fridge, галерия "Аросита" и художника Лъчезар Дочев и ще продължи до края на месец октомври с програма от изложби, лекции и демонстрации.

Повече за изкуството със стъкло:

Въпреки широката си приложимост обаче стъклото е малко познат материал за работа у нас и още по-малко познат и наложен като самостоятелен художествен продукт. Събитието се стреми да запълни тази празнина в знанието на публиката за стъклото, като същевременно се насочва към това да активира за работа в тази сфера ученици и студенти от художествените училища в страната. Партньор на Фестивала е Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" в София, където ще се проведат повечето от лекциите и демонстрациите, предвидени в програмата. Освен всичко останало, те ще послужат и за база за създаване на специализирана паралелка по стъкло в гимназията.

Стъклото е материал, който има широка сфера на приложимост. Освен неговата връзка с дизайна, архитектурата и утилитарните предмети, то е и специфична материя за създаване на художествени произведения. Постепенно развиващата се от 60-те години насам практика за създаване на разнообразни скулптурни форми и композиции, в които художниците се занимават не само с фигуративността, но и с цвета, светлината и формата и които са самостоятелни произведения, е това, което днес се разбира като занимание с художествено стъкло. Необходимостта от прецизност и креативност на технологията с един толкова деликатен и сложен материал, превръщат произведенията от стъкло в редки и интересни обекти.

Във Фестивала са включени работи на автори от Великобритания, Франция, Полша, Люксембург, Литва, Латвия, Естония и др., които се различават в посоките на интерпретация и работа с материала, показвайки както по-абстрактни композиции, занимаващи се с разширяване възможностите на формата в условията на конкретно пространство, така и по-фигуративни творби. От българските автори в събитието участват различни поколения художници като Лъчезар Дочев, Константин Вълчев, Екатерина Гацова, Таня Манчева и др., както и Наталия Тодорова и Ивана Ненчева (the fridge).

Събитието се организира от the fridge, галерия "Аросита" и художника Лъчезар Дочев с подкрепата на Фондация "Америка за Бъпгария" и Програма "Култура" на Столична Община.

Програма на Стъкления фестивал:

14 октомври
Откриване на фестивала в галерия /+/Склада, ул. "Бенковски" 11
Час: 19.00 ч.
. кратко представяне на всеки един от участниците във фестивала
. кратко въведение в програмата на фестивала
. представяне на каталог „Международна изложба на художествено стъкло – София 2010“

18 октомври
Откриване на самостоятелна изложба "Екатерина Гецова" в галерия "Аросита", ул. "Врабча" 12б
Час: 18.00 ч.

20 октомври
Откриване на Център за Арт Стъкло, галерия "Витра" , ул. "Перник" 91
Час: 18.00 ч.

27 октомври
Уоркшоп в the fridge – Fused glass
Час: 11.00-18.00 ч.

28 октомври
Среща с международните участници в галерия /+/Склада, ул. "Бенковски" 11
Час: 19.00 ч.

29 октомври
Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" – София, бул. "Сливница" 134

Час: 10.00–14.00 ч. Лекции и презентации
Час: 16.00–19.00 ч. Демонстрации / Артисти в действие
Техники: Духано стъкло / Лято стъкло

30 октомври
Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" – София, бул. "Сливница" 134
Час: 10.00–14.00 ч. Лекции и презентации
Час: 16.00–19.00 ч. Демонстрации / Артисти в действие
Техники: Духано стъкло / Лято стъкло

31 октомври
Национална гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" – София, бул. "Сливница" 134
Час: 10.00–14.00 ч. Лекции и презентации
Час: 16.00 –19.00 ч. Демонстрации / Артисти в действие
Техники: Духано стъкло / Лято стъкло

31 октомври
Закриване на фестивала

Изложба "Текстил" на Мартин Върбанов

 

Сподели в: