Стъклени бутилки от ХVIII век намериха млади археолози край Русе

При археологически разкопки на обекта Сексагинта Приста студентите – археолози, които са участници в летните студентски стажове по проект на Русенски университет и Регионалния исторически музей, откриха стъклени бутилки от края на ХVIII и началото на ХIХ век. Археолозите под ръководството на Върбин Върбанов са разкривали пласт от стара османска постройка.

Сред находките са цяла стъклена бутилка, с височина 30 сантиметра и стъклен печат на фирмата “Арман Бертин и Сие“ от Бордо. Бутилката е правена ръчно, което я датира условно в началото на ХIХ век. С името Арман Бертин са известни няколко лица – един от тях е френски журналист, друг – откривател на Реноар. Засега не е известнен производителят на тези бутилки, но фамилията Бертин се свързва устойчиво с град Бордо, което навежда на мисълта, че бутилката е от вино.

От друга бутилка, но с прозрачно стъкло, е останал само печатът, но който пише “Коняк“. Тук няма съмнение относно съдържанието на бутилката, както и за производителя. Освен това са открити две аптекарски шишета с височина 9 сантиметра, също запазени цели, в които има химикали, единият от които е с червеникав оттенък.

Предполага се, че съдовете са се съхранили непокътнати във времето, след като са били затрупани по време на бомбардировките на крепостта в средата на ХІХ век. Тогава по време на Кримската война и тук са се водили бойни действия. От това време са останали и двата надгробни паметника на британски офицери, загинали при атака на Гюргево, които сега се намират до камбанарията на църквата “Света Троица“.

Сподели в: