„Стъклената менажерия“ с 40-то представление в СФУМАТО

Постановката „Стъклената менажерия“ по Тенеси Уилямс ще се изиграе за 40-ти пореден път на сцената на ТР Сфумато на 27 септември, четвъртък, от 19.00 часа. Един крехък и деликатен спектакъл с блестяща актьорска игра.

В декор, построен от стомана и лед, бившата красавица Аманда Уингфийлд ще се опита да запази семейството си цяло, без да си дава сметка, че обичта й към децата й Том и Лора е пагубна. Копнежът на Аманда по отминали времена, бляскави партита и красиви джентълмени се смесва със сегашната й бедност и с живеенето на кредит, за да се превърне във взривоопасен коктейл. Том е поет и мечтател, Лора е странна и плаха, почти не излиза от дома им. Точно тогава на вечеря пристига един красив посетител. В сценичната версия на режисьорите Йордан Славейков и Димитър Касабов южняшката жега и лепкавата влага са намерили сценичен образ в мебелите от лед, които буквално се разтапят, докато актьорите играят.

Сценографията е на талантливата Елена Стумбова. В главната роля на властната майка Аманда Уингфийлд се превъплъщава с лекота знаковата актриса на „Сфумато“ Албена Георгиева. Достойно й партнират студентите й Каталин Старейшинска, Димитър Николов и Петър Дочев.

Димитър Николов, който пресъздава великолепно образа на Том, е един от онези млади и много талантливи актьори, които печелят зрителя с първото си появяване на сцената или на екрана. Още като студент получава главна роля във филма „Христо“ на реж. Г. Лефтеров и Т. Мацанов и печели с нея няколко поредни отличия – занай-добра мъжка роля на Българската киноакаедмия, за главна мъжка роля на фестивала Златна роза и отново приз за главна мъжка роля от Международния кино фестивал Turin Cine Fest, Италия. Филмът излиза на голям екран тази есен. И това е само началото. В края на този месец на фестивала „Златна роза“ Димитър Николов ще е единственият актьор с големи роли в три различни филма: „Безкрайната градина “ с реж. Галин Стоев, „Живи комини“ с реж. Радослав Спасов, „Далече от брега“ с реж. Костадин Бонев.

От уменията му са впечатлени и театрални режисьор. Следват покани за работа с режисьори като Иван Добчев, Мариус Куркински, Сашо Морфов. Спектаклите на Куркински и Морфов вече не са част от репероара на Народния театър и Димитър Николов се оказва само с една театрална роля на софийска сцена – в „Стъклената менажерия“ в ТР Сфумато.

Сподели в: