Студио 5 Classic представят три класически концерта през март

Студио 5 Classic е планирало 3 класически концерта през месец март. Те ще се случат в НДК, вход А3.

10 март – концерт на Дана Роуън – арфа
14 март – концерт на струнен квартет „Анима” и Кристиано Фризенда – виолончело в Студио 5 и
22 март – арии от оперети, изпълняват Добрина Икономова – сопран и Богомил Спиров – тенор, в програмата: „Веселата вдовица”, „Царицата на чардаша”, „Една нощ във Венеция” в Студио 5
 
Музика, която свързва световете” – концерт на Диана Роуън – арфа
10.03.2011 г. – 19.00 часа

Арфата се смята за един от най-древните инструменти, след барабаните и тромпета. Тя била употребявана от древните гърци и римляни, а на Балканския полуостров е позната от III в. пр.н.е. Невероятният инструмент омагьосва Диана Роуън и я кара да изостави кариерата си на класическа пианистка и да избере арфата. Обучението й по класическа музика се преплита с любовта й към музиката на Балканите, Източна Европа и Средния Изток, за да създаде музика с необичайно докосване и красота.

Родена в Ирландия и живяла в различни краища на света преди да се установи в Бъркли, Калифорния Диана Роуън определя творчеството си като „музика, която свързва световете”. "Моята музика е пряк резултат от търсенето на основните истини за това какво означава да бъдеш човек", казва арфистката. Диана Роуън умело смесва фолклорни мотиви от цял свят със западни класически елементи и придава съвременно звучене на древния аристократизъм на арфата.
В програмата, която арфистката ще представи пред публиката на Студио 5 са включени авторски и фолклорни творби, вдъхновени от изкуството и митологията на келтите, Източна Европа и Близкия Изток. Изпълненията на Диана Роуън се отличават със завладяваща ефирност и в същото време с необикновена звучност. Определят музиката й за смела – музика, която трябва да се чуе – 10-ти март, 19 часа, Студио 5.

Концерт на струнен квартет „Анима” и Кристиано Фризенда
– виолончело в Студио 5
14.03.2011 г. – 19.00 часа

На 14-ти март от 19 часа Студио 5 Classic ще зарадва почитателите на класическата музика с концерт на струнния квартет „Анима” /Магдалена Вълчева – цигулка, Диана Станчева – цигулка, Елица Атанасова – виола и Ирена Манева – виолончело и италианският виолончелист Кристиано Фризенда. Квартет „Анима” е сформиран  през  2008 г. в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по камерна музика на проф. Ангел Станков. „Анима” взима участие в майсторските класове по струнен квартет на проф. Ерих Хьобарт, Виена  и проф. Стефан Камиларов, Виена. През 2010 г. ансамбълът е удостоен с голямата награда „Густав Малер” от Международния конкурс за австрийска инструментална камерна музика.

Струнен квартет „Анима” има в репертоара си шедьоври на Виенската класика, Романтизма и ХХ в., както и българска музика. Съставът разширява рамките на изпълнителската си дейност като си сътрудничи с български и чуждестранни инструменталисти.

За участието им в програмата на Студио 5 Classic специален гост е италианският виолончелист Кристиано Фризенда. Фризенда е ученик на проф. Михай Данчила (квартет „Страдивари”) в Европейската музикална академия в Ерба. Получава магистърска степен през 2010 г. в Консерваторията на италианска Швейцария, където се обучава при проф. Йоханес Горицки. Специализирал е виолончело в Академия „Щауфер” и камерна музика и оркестър в Академия по изкуствата към Миланската скала. Осъществява концерти и турнета в Италия, Обединените Арабски Емирства, САЩ, Азербайджан, Баската република, Швейцария и др. Печели място в Лондонския симфоничен оркестър. В момента работи в оркестър „Джузепе Верди”, Милано. Свири като гост оркестрант в оркестъра на италианска Швейцария.

Кристиано Фризенда ще гостува в София на 14-ти март за участието си с квартет „Анима” на сцената на Студио 5. Програмата включва:
1. Хендел-Халворсен – Пасакалия за цигулка и виолончело (изп. Магдалена Вълчева и Кристиано Фризенда)
2. Лудвиг ван Бетовен – Струнен квартет опус 59 № 3, До мажор, "Разумовски"
3. Франц Шуберт – Струнен квартет, До мажор

Арии от оперети – Добрина Икономова – сопран и Богомил Спиров – тенор
„Веселата вдовица”, „Царицата на чардаша”, „Една нощ във Венеция” в Студио 5
22.03.2011 г. – 19.00 часа

За пореден път Студио 5 Classic ще посрещне любителите на класиката. Нетрадиционната за този тип музика и изкуство сцена се оказа не само интересна алтернатива за артистите, но и задушевна среща с техните почитатели. Поредното предизвикателство е на 22-ри март от 19 часа с изпълнението на арии от популярни, любими оперети. Демонстрация на вокалните си дарби ще направят Добрина Икономова /сопран/ и Богомил Спиров /тенор/. В програмата за концерта са включени творби от Лехар, Калман, Щраус. Ще прозвучат арии от „Веселата Вдовица”, „Царицата на Чардаша”, “Страната на усмивките”, “Графиня Марица” и др.

Добрина Икономова  е завършила  Национална музикална академия “Проф. Панчо  Владигеров” в класа на проф. Ирена Бръмбарова. Дебюта си прави на сцената на Музикалния театър в “Царицата на  чардаша“ и на сцената на Бургаската опера в ролята на Виолета в “Травиата”. От тогава е сред водещите солисти на Музикалния театър и участва във всички негови постановки и турнета в България и чужбина, в това число Германия, Швейцария, Холандия, Япония.

 Носител е на първа награда от конкурса на името на “Христо Бръмбаров” и на специалната награда за “Калманов изпълнител”. Удостоена е с “Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

Богомил Спиров също е възпитаник на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Завършил е оперно пеене при Никола Василев – баритон на Софийска опера. В момента е артист-солист  в Националния музикален театър „Стефан Македонски”. Богомил Спиров се е превъплъщавал успешно в ролите на Иван /Българи от старо време/, Княз Звезделин /Цар Калиман/, Айзенщайн /Прилепът/, Исус /Исус Христос Суперзвезда/, Димитриану, Йонел, Йожи /Циганска любов/, Казанова /Казанова/, Камий дьо Росийон /Веселата вдовица/ и редица още герои на Й. Щраус, И. Калман, Ф. Лехар, Шонберг, Р. Бенацки, Л. Бърнстейн и  др.

Билети на касата в Студио 5 и он-лайн www.eventim.bg, www.ticketsbg.com, www.ticketstream.bg

 

Сподели в: