Студенти ще изнесат цигулков концерт в Чешкия център

Цигулков концерт на студенти от класа на Марио Хосен ще се състои в Чешкия център у нас.
Програма 1 декември – 5 декември 2008 г.

Зона за младите
1.12., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Цигулков концерт на студенти от класа на Марио Хосен. В програмата: Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Петър Христосков, Роберт Шуман, Клод Дебюси, Йоханес Брамс, Хенрик Виенявски, Фриц Крайслер.
Участват: Жаклин Прейс, Десислава Карамфилова, Мария Рамълчанова, Симона Белоти, Росица Чопева, Хайгануш Нарадикян.
В сътрудничество с НБУ, Департамент “Музика”

"Блус под земята" – Драма по станциите на метрото
2.12., 19.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Реприз на мултимедийното представление на театрална компания МОМО
Автор – Петер Хандке, преводач – Владко Мурдаров, режисьор – Веселин Димов.
Театрална компания Момо е асоциация за алтернативно съвременно изкуство. Осъществява дейност в областта на театъра и изпълнителските изкуства за създаване на театрални спектакли на актуални теми в утвърдени театрални пространства, както и в нетеатрални алтернативни пространства.
Пиесата "Блус под земята” е написана през 2003 година от Петер Хандке и е поставяна в повечето европейски страни. Подзаглавието и е "Драма по станциите на европейското метро”. Както се подразбира от негс, действието в пиесата се развива във вагон от метрото, под земята, в промеждутъка между първата и последната станция. "Блус под земята” е актуална, съвременна пиеса, едно от събитията в театралния живот на Европа през последните години.
"Това е един провокиращ, социалноангажиран текст – клиничен разрез на съвременното глобализиращо се общество и сблъсъка на индивида с общността. Авторите на спектакъла са се заели с един интересен сценичен експеримент – актьорското присъствие и мултимедията в представлението са в единство на време, място и действие през цялата продължителност на спектакъла. Кой съм аз? Защо съм тук? Кои са другите? Дали сме свързани или сме напълно отделени? Накъде пътуваме? Това са част от въпросите в този любопитен кино – театрален спектакъл“, казва режисьорът Веселин Димов.
Авторът Петер Хандке (роден през 1942 г. в град Грифен, Австрия) е един от най-изявените и поставяни съвременни европейски драматурзи. Написал е петнадесет пиеси, които бяха наскоро преведени на български език от Владко Мурдаров и издадени в два тома от Издателство Рива. Сценарист е и на култовите филми на Вим Вендерс "Криле на желанието”, "В потока на времето”, "Погрешно движение” и "Страхът на вратаря от дузпа”. Носител е на престижните литературни награди "Кафка”, "Хауптман”, "Грилпарцер” и др.
Съвместно с Посолството на Австрия.

Зона за младите представя Концерт – лектория
3.12., 18.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ
"Музикална разходка из Европа"
– с изпълнения на доц. д-р. Петя Бъговска – контрабас и нейни студенти от НМА “Панчо Владигеров” – Христо Овчаров, Цветелина Стефанова, Станислав Георгиев, Златка Пенчева, Талин Арабян. На рояла – Елена Пъргавелова. В програмата: творби от Франтишек Симандл, Антонин Дворжак, Сергей Кусевицки, Морис Равел, Едвард Грииг и др.
В сътрудничество с НМА “Панчо Владигеров”

"Оранжев четвъртък в Лилав салон" – Георги Корназов “Вяра”
4.12., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Румен Тосков – пиано
Георги Дончев – контрабас
Христо Йоцов – барабани
Георги Корназов – тромбон

Концерти, организирани от Кафе галерия "Прага"
BALAKAN SCIENTIST VOL. 3
3.12., 21.00 ч., Лилавия салон на ЧЦ

Какво ще се получи, ако на една сцена съберем майстор на бразилския инструмент беримбао (Alchemista) с иновативен джаз басист (Жоро Дончев – контрабас и гембри), към тях прибавим зурната и гайдата на Добри Байчара, и всичко това в ритъма на тъпан и дарбука (Тони и Петър)?

Сподели в: