Студенти от НХА показаха свои оригинални модели на бельо

Студенти от Националната художествена академия представиха свои оригинални модели като част от националния финал на дизайнерския конкурс за бельо "Triumph Ispiration Award" 2009. 17-те студенти представиха впечатляващи модели, инспирирани от различни епохи  и под мотото "Икони". В дизайнерските творения на младите стилисти бяха забелязани мотиви от митологията, киното, музиката, поп културата.

Победителят в конкурса, провел се в хотел "Хилтън" стана Искрен Лозанов с модела си "Ден и Нощ". Искрен е студент в 3 курс в НХА, а вдъхновение за модела си е черпил от гения Пабло Пикасо. Наградата му шестседмичен стаж в списание „Ел” България и уникалната възможност да представи страната ни на световния финал на конкурса „Triumph Inspiration Award” 2009, който ще се проведе през септември в Милано.

Както през 2008 г., така и сега, моделът, удостоен с първа награда на световния финал, ще се адаптира от дизайнерите на „Триумф” и през 2010 г. ще бъде пуснат за производство като лимитирана серия, която ще се продава в избрани магазини по цял свят. Освен това, неговият автор (победителят в конкурса) ще получи награда от 15 000 евро. Класираните на второ и трето място на световния финал автори на дизайнерски проекти ще получат съответно 10 000 и 5 000 евро.

Почетното второ място спечели Ина Чокова, II курс бакалавър, със своето дизайнерско творение „Кармен”. Миглена Карова, II курс магистър, зае трето място в националния финал с модела си, вдъхновен от иконата Европа. Те спечелиха съответно четириседмичен и двуседмичен стаж в модно списание.

Моделите на студентите бяха строго оглеждани под професионалните очи на журито в състав: председател – Дора Блек-Хемплер – управител на „Триумф Интернационал София”, и членове – проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода и преподавател в НХА; проф. Майа Богданова – дизайнер и преподавател в НХА; Мария Георгиева – главен редактор на списание „Ел” – България; Александра Иванова – автор и продуцент на предаването „Огледала” и известната българска дизайнерка Аля Милушева, носителка на „Златна игла” на Академията за мода за 2008 година.

Водеща на ревю-спектакъла бе Радост Драганова.

 

 

Сподели в: