Студенти от Националната музикална академия изнасят камерен концент

На 20 май, от 19:30 ч. в камерна зала „България четирима талантливи студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще вземат участие в тазгодишното издание на „Европейски музикален фестивал“

Младите изпълнители Фарадж Акбаров (кларинет), Александър Иванов (цигулка), Теодора Атанасова (виолончело) и Симеон Златков (пиано), които са нарекли своя ансамбъл „3/4“ – (Три/четвърти), ще представят програма с творби от Менделсон, Стравински, Пипков и Пиацола

Европейският музикален фестивал е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г.  и се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Концертът се организира и с подкрепата на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Студентите от камерния ансамбъл „3/4“ работят заедно от 2012 година под ръководството на изтъкнатия български цигулар проф. Ангел Станков. Името на ансамбъла идва от различните формации, в които работят младите музиканти –  най-често като трио, а също така и като квартет. Всеки един от изпълнителите носи собствена индивидуалност и артистичност, но обичта към музиката и ентусиазмът им за работа ги сплотяват и ги правят едно цяло. Техният талант и трудолюбие вече са получили високи оценки от професионалистите. Ансамбълът е лауреат на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „М.A.G.I.C", Бургас, Международния конкурс за камерна музика „Ротари Клуб", Одрин и Международния конкурс „Музиката и земята“, София. През 2014 г. младите музиканти изнасят концерт в Московската консерватория по повод  115-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров. През м. април 2014 г.  ансамбълът  стана част от проекта на SBAC (Швейцарско-Българската асоциация за култура), осъществявайки световна концертна  премиера на четири произведения от български и швейцарски композитори. През август тази година младите музиканти ще участват в Международната лятна академия ISA в Австрия, за която спечелиха стипендия.  
За изявата си в Европейския музикален фестивал камерният ансамбъл „3/4“ ще представи творби от различни епохи и стилове: клавирни триа от Ф. Менделсон – Бартолди и Любомир Пипков, камерната сюита „История на войника“ от Игор Стравински и класическо танго с цикъла „Годишните времена“ от Астор Пиацола.  

Клавирното трио №1, оп. 49 на Менделсон е една от най-популярните му камерни композиции. След като чул за първи път творбата, големият немски композитор и музикален критик Роберт Шуман, определя Менделсон за „Моцарт на 19-ти век“. Клавирното трио на Любомир Пипков, което също е част от програмата за концерта на 20 май, е написано през 1930 година, когато авторът е студент в Париж (Ecole Normale de Musique). Интересна част от програмата е също камерната сюита „История на войника“ от Игор Стравински, направена от самия композитор за кларинет, цигулка и пиано през 1919 г., една година след премиерата на оригинала, създаден за по-голям състав и четец. Концертът на младите музиканти ще завърши със забележителния танго цикъл Estaciones Porteñas (Годишните времена на Буенос Айрес) от Астор Пиацола, написан между 1965 и 1970 година.  
Билети за концерта на 20 май от програмата на Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на TicketsBG.

Допълнителна информация за изпълнителите:
Фарадж Акбаров (кларинет) започва да се занимава с музика от дете под ръководството на баща си, проф. Али Акбаров и учи 12 години в Музикалната консерватория в град Одрин в неговия клас. Завършва през 2009 г., a следващата година е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров" в София, в класа на доц. Борислав Йоцов. През 2010 г. участва в Международния музикален фестивал „Марино", където изпълнява Концерт за кларинет от В. А. Моцарт заедно с Руския камерен оркестър. През 2012 г. свири Концерт за кларинет от Копланд с Азербайджанския държавен камерен оркестър в залата на Филхармонията в Баку. Същата година се изявява като солист на Софийската филхармония в Концерт за кларинет и оркестър  
№ 2 от Луи Шпор и участва във фестивала Beethovenfest в Бон, Германия, с камерен ансамбъл „Демократичен септет". През 2013 г. Фарадж Акбаров взе участие в „Европейския музикален фестивал“ с ансамбъла Wind Art Quintet. През април 2014 г.  Фарадж Акбаров стана победител в десетото юбилейно издание на Международния конкурс „Млади виртуози”, организиран от НМУ "Л.Пипков" в София. Той получи и специалната награда на „Кантус Фирмус“ за най-ярко представил се участник – концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио.

Александър Иванов (цигулка) едва 5-годишен започва уроци с изтъкнатия цигулков педагог Петър Арнаудов. През 2000 г. е приет в НМУ „Л. Пипков" – София в неговия клас. От 2006 г. до сега продължава обучението си по цигулка при проф. Йосиф Радионов. Свирил е като солист с оркестрите „Симфониета" – София, Академичния симфоничен оркестър на НМА и Софийската филхармония. Има многобройни изяви с „Младежка филхармония – София" в България и Европа. Участва в различни камерни състави. Носител е на награди от редица национални и международни конкурси.

Теодора Атанасова (виолончело) започва да свири на виолончело на 9-годишна възраст, а две години по-късно е приета в НУМТИ „Добрин Петков", Пловдив, където учи в класа по виолончело на Юлия Марковска. През 2012 г. е приета с отличие в в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Анатоли Кръстев. Печелила е многобройни награди от национални и международни конкурси, както и Грамота от Министерството на културата за високи творчески постижения в две поредни години – през 2011 г. и през 2012 г. През 2011 г. солира на симфоничния оркестър към музикална асоциация "Orchestrani" в градовете Понте ди Пиаве и Одерцо, Италия, а също така е свирила два пъти като солист с оркестъра на Държавна опера, Пловдив през 2011 и 2012 г. През 2013 г. е солист на Академичния оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров", на Камерния оркестър „Орфей", както и на Шуменската филхармония.

Симеон Златков (пиано) започва заниманията си с музика на 6-годишна възраст. През 2004 г. е приет в НМУ „Л. Пипков", а в НМА „Проф. П. Владигеров“ негов преподавател е Борислава Танева. Изнася редица самостоятелни клавирни концерти и се развива активно в областта на камерната музика. Участва в майсторски класове по пиано на проф. В. Чучков и проф. М. Моллова. Стипендиант е на проекта „1000 стипендии", а благодарение на проект на SBAC (Swiss-Bulgarian Association for Culture), сe изявява като солист на оркестър „Симфониета" – Видин.

„Европейски музикален фестивал” е един от най-значимите музикални фестивали  в столицата от последното десетилетие. Той се организира по традиция с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Васко Василев, Шломо Минц и др.

Европейският музикален фестивал е организиран от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата и Столичната община.

Сподели в: