Студенти от Италия пресъздават Витоша в инсталации и графики

София е може би единствената европейска столица, в близост до която се намира планина като Витоша, а софиянци са свикнали с нея до степен, че почти не я забелязват. Как обаче я виждат гостите на София? Четирима студенти от Италия разкриват Витоша през техните очи в  общ проект, вдъхновен от близостта на планината, нейната връзка с „тялото“ на българската столица и с хората, чиито очи тя привлича ежедневно.

И четиримата студенти опознават София по време на обменна програма в Националната художествена академия и остават впечатлени от планинския профил, който те виждат от всеки ъгъл в града.Изложбата им обединява творби, създадени специално за проекта, и включва светлинни и видео инсталации, графики, снимки, изследващи профила на планината и дори живописна импресия върху захвърлена на улицата врата. Различните техники представят специфичния стил на всеки от авторите, а хомогенността на изложбата е постигната от общата тема.И четиримата споделят, че „движещата сила при създаването на всяка една от творбите в тази изложба е анализът на един и същи обект“ – Витоша и нейния профил, сенки, растителност, нейната светлина.

Адриано Понте, Луиза де Донато, Виола Чанг и Валентина Скиара идват от различни градове в Италия, където изучават изобразително изкуство и култура. След  Рим, Венеция и Флоренция, София е градът, който ги среща и обединява около идеята за общ проект  с името „“Витоша“.  Изложбата им е поставена в новата зала на галерия Червената точка, която се намира на ул. „Св.Св. Кирил и Методий“ 24 и може да бъде видяна всеки ден от 4-ти до 26 февруари.  Февруари е и последният месец, в който и четиримата студенти ще са заедно в София. След края на изложбата авторите на „Витоша“ се връщат в Италия за нови арт предизвикателства.

На снимката: Адриано Понте, Валентина Скиара, Виола Чанг и Луиза де Донато

Репортаж и снимки от откриването на изложбата на 4 февруари 2016:
Профилът на Витоша в изложба

Сподели в: