Студенти от България и Чехия откриват съвместна изложба в Созопол

Традиционно Нов български университет и Ателието по стъкло към университета откриват своя Международен пленер и изложба „Рисуване, живопис и стъкло“ в Градската галерия в Созопол на 14.09.2018 г., петък от 18:00 часа.

Участниците в изложбата са студенти от НБУ и студенти от Академията за изкуства и дизайн в град Светла над Сазава, Чехия. Международната мобилност е с цел културен обмен между двете учебни заведения и развитие на изкуството от стъкло у нас.

Международният пленер и изложба „Рисуване, живопис и стъкло“ ще покажат творческите търсения и произведенията от стъкло на студентите от България и Чехия. По време на събитието ценителите на изкуството ще могат да се запознаят с младите автори и техните преподаватели.

Модератор на изложбата е докторант Габриела Тончева, а водещи са доц. д-р Константин Вълчев и доц. Милан Крайчек.

През годините Ателието (Специализираната учебна зала) по стъкло се утвърждава като място за развиване на творчески умения и популяризиране на изобразителното изкуство. Сред главните цели на Ателието е студентите да се запознаят с основните технологии при работа със стъкло. Негови партньори са сродни ателиета в университета „Томаш Батя“ в Злин и Академията „Светла над Сазава“. Благодарение на това сътрудничество се извършва обмен на студенти от Република Чехия и студенти от Нов български университет в областта на работата с художествено стъкло.

Сподели в: