Струнния квинтет на Берлинската филхармония пристига във Варна

Европейският музикален фестивал Варна 2013 представя тази седмица едно от специалните събития на юбилейното си десето издание – концерта на Струнния квинтет на Берлинската филхармония – вдъхновяващо преживяване за познавачите на високото изпълнителско майсторство. Уникален по своя състав с добавянето на контрабас в ансамбъла, Струнният квинтет на Берлинска филхармония излиза извън рамките на обичайното звучене на една камерна формация, достигайки дълбочината и обема на големия симфоничен оркестър. Така варненци ще имат привилегията да срещнат есенцията на всички струнни секции на един от най-уважаваните оркестри в Европа.
Всеки един от членовете на квинтета е изпълнител с богата и респектираща творческа биография – както солистична, така и в сферата на камерното музициране. Ансамбълът, който е чест гост на престижни музикални форуми в цяла Европа и в Япония, идва във Варна, воден от Андреас Бушатц. Преди да стане част от състава на Берлинска филхармония, Бушатц е водач на Немски симфоничен оркестър – Берлин, както и концертмайстор на Немски камерни виртуози – Берлин. От октомври 2010 той е концертмайстор на Берлинска филхармония. Има изяви като солист със Симфоничния оркестър на Вестфалия, Филхармоничния оркестър на Бремен и Филхармоничния оркестър на Майнц.
Виолончелистката на ансамбъла Татяна Василиева е определена като изпълнител „феномен”, притежаващ изумителна техника и впечатляваща звукова палитра, чиято превъзходна виртуозност се съчетава с ярка артистична индивидуалност. Нейното вродено музикално любопитство формира огромния й репертоар, който обхваща творби от времето на барока до съвременната музика, както и произведения, които тя изпълнява за първи път в света. Татяна Василиева е солист на някои от най-реномираните оркестри в света: Националния филхармоничен оркестър на Русия, Академичния симфоничен оркестър на Санкт Петербург, Оркестъра на Мариинския театър, Московски солисти, Лондонски симфоничен оркестър, Националния оркестър на Франция, Оркестъра на Тонхале – Цюрих, Симфоничния оркестър на Виенското радио, Фестивалния оркестър на Люцерн, Йерусалимския камерен оркестър, Токийската филхармония.
В състава на оркестъра е и Улрих Волф – контрабас. Улрих Волф завършва Висшето училище по изкуствата в Берлин в класа на Райнер Дзеперитц. През 1977 г. е част от Световния младежки оркестър, дирижиран от Ленард Бърнстейн в Сеул и Токио. Следващата година започва неговата кариера в Берлинската филхармония, която прекъсва между 1981 г. и 1985 г., когато е първи контрабасист на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт под диригентството на Серджо Челибидаки. Като бивш член на Музика Антикуа – Кьолн и член на Кончерто Меланте, Улрих Волф познава и владее такива исторически инструменти като виолоне и виола да гамба. Своят опит той предава на младите музиканти в многобройни майсторски класове.
В програмата, която Струнният квинтет на Берлинска филхармония ще представи пред варненската публика, блестят образци на немската музикална култура като Дивертименто от Моцарт, Немски танц от Шуберт, Анданте и Унгарско рондо от Вебер. Включени са и творби от Респиги, както и забележителният струнен квинтет на Дворжак.
Билетите за концерта са на цени от 10 до 30 лв. Билети се продават на касата на Варненска опера и на тел. 052 390 801.

Сподели в: