Строят паметник на Георги Минчев в Каварна

Българският рок и поп-певец Георги Минчев ще има паметник в Каварна, съобщи кметът на града, който е член на инициативния комитет. Монументът ще  се намира на Алеята на рока, до паметника на Рони Джеймс Дио и ще бъде изграден само с дарителски средства. За изграждането му са нужни 50 000 лева.

Основата на паметника ще бъде от морски камъни, а върху тях ще седи фигурата на музиканта с китара в ръце. Автор е младият скулптор Красимир Кръстев-Ломски.

"Време е да отдадем почит на българските музиканти, които вече не са сред нас", мотивира идеята Цонев.

Предвижда се паметникът на Георги Минчев да бъде открит през лятото.

Още за Георги Минчев:

Като студент печели „Златния Орфей“ с прочутата песен на Борис Карадимчев „Бяла тишина“ в акомпанимент на „Щурците“. Друг негов хит от онова време е „Снегът на спомена“.

Пее от началото на 60-те години. Той е един от основоположниците на българската рокмузика (заедно с Бъндараците). През 1967 г. работи с Щурците, а през 1968-1969 г. със Сребърните гривни.

Умира от рак през февруари 2001 г. Завещава китарата си на Васко Кръпката, който от своя страна прави с нея поклонение пред гроба на Джими Хендрикс в Сиатъл.

В чест на Георги Минчев и неговото наследство за българската рокмузика, всяка година се провежда рок-фестивал "Цвете за Гошо" в София, на сцената в Южния парк, но през първите години се провеждаше пред царския дворец. В рамките на два или три дни на сцената се изявяват десетки български рокгрупи, сред които обикновено присъстват начинаещи млади групи, както и различни формации на неговите стари приятели като Васко Кръпката, Милена, "Стари муцуни" и др. (По материали от Уикипедия)

 

Сподели в: